5 mudra, ami a fogyást is segíti – Vjána mudra

nlc | 2021. Január 20.
Ennek az öt mudrának a segítségével egyensúlyba hozhatók a szervezet energiái. Testi szinten pedig leginkább az emésztésre és tápanyag felszívódásra hatnak.

A vjána mudra neve a szanszkrit vyána szóból ered, amely szétterjedést jelent. Nevezik a keringés gesztusának is. Az öt energia közül a harmadik, aminek a mudráját bemutatjuk. A testen belül leginkább a végtagokhoz kapcsolódik, de az egész testre kiterjedő energiáról van szó.

Namaskar mudra / Fotó: Pixabay

Ez az energia felelős azért, hogy a megemésztett ételekből származó tápanyagok eljussanak a test minden egyes sejtjéhez, és a lehető legjobban kerüljenek felhasználásra. Amikor a test mozog, ez az energia dolgozik.
A mudrák formázása azon az elven alapul, hogy minden egyes ujjunk az öt elem egyikének felel meg, erről itt olvashatsz bővebben.

Vjána mudra

A formázása a hüvelykujj, mutatóujj, középső ujj hegyeinek finom összeszorításával történik, miközben a kisujj és gyűrűsujj nyújtva marad. Egykezes mudra, ami gyakorolható csak az egyik kezünkön, de két kézzel a hatás felerősíthető, és egyeseknek kényelmesebb is úgy megformázni.

Vjána mudra

Hatásai

A vjána mudra az emésztésre gyakorolt hatásán kívül leginkább a keringési rendszerrel kapcsolatban alkalmazható.

Exit mobile version