nlc.hu
Horoszkóp

A mudrák erejével tehetsz a fogyásért is

5 mudra, ami a fogyást is segíti – Szamána mudra

A mudra jelentése pecsét, a jógában használt kézjegyeket nevezik így. Most az öt energia mudrája közül a másodikat, a Szamána mudrát ismerheted meg.

A mudrák csodája abban is rejlik, hogy bármilyen állapotban végezhetők. Eközben ugyanolyan erős hatással lehet velük az elmét, a lelket és a testet gyógyítani, mint a jógapózokkal. Ugyanis ezt a gyakorlást akár ágyban fekvő betegek is alkalmazhatják, de használják őket kómában fekvők kezelésére is.

A mudrák az egyre inkább elveszőben lévő kézírást is pótolhatják. Az ujjaiddal való „torna” az agy olyan részeit stimulálja, amiket a modern korban egyre kevésbé használt írással, hímzéssel, tapintással fejlesztett régen az ember. A rendszeresen mudrát gyakorlók körében csökken az olyan komoly idegrendszeri betegségek kockázata, mint a Parkinson- vagy Alzheimer-kór. 

meditáló kertitörpe

Fotó: Unsplash

Szamána mudra

A feldolgozás, hasonlóvá válás, asszimiláció gesztusa. Neve a samána szóból ered, aminek jelentése szanszkritul „hasonló”. Formázása az öt ujjbegy finom összeérintésével történik. A szamána az öt energia egyike, a köldök területén helyezkedik el, nagyjából a hasizmokra kiterjedően. A tűz elem határozza meg, és ez az energia felelős az anyagcsere és emésztés rendjéért. 
Egykezes mudra, azaz végezhető egy kézzel is, de hatása felerősíthető mindkét kézzel végezve, és talán így kényelmesebb is. 

Biztosan találkoztál már olyan kultúrával, ahol evőeszköz nélkül étkeznek. Így esznek például Indiában, a Közel-Keleten és Afrikában is. Indiában ez teljesen tudatos: az étkezéshez a szamána mudrát felvéve fogják meg a falatot. Így táplálkozva sokkal erőteljesebb az emésztés, azaz a mudra már evés közben kifejti a hatását.

szamána mudra jóga kéztartás

Szamána mudra

Hatásai

A szamána mudrában mind az öt ujj összeér, így segíti a teljes testi harmóniát. Az ujjak az egyes elemeket képviselik, hüvelykujjtól haladva: tűz, levegő, éter/ az ötödik elem, föld, víz. 

  • segít a bevitt táplálék megemésztésében
  • csökkenti az emésztés során kialakuló gázok és savak mennyiségét
  • kiegyensúlyozza az öt energiát és az öt elemet
  • erősíti a májfunkciót
  • a máj serkentése által felerősíti a test méregtelenítését

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top