nlc.hu
Horoszkóp

Jógával az influenza ellen

Köhögés, megfázás, influenza – vedd fel ellenük a harcot jógával!

Ha éppen nyomod az ágyat, nyilván azt gondold: menjenek a csudába a jógával, örülök, ha feküdni van erőm! De hidd el, az ágyban fekve is tudsz tenni az egészségedért.

Amikor jógáról van szó, hajlamos az ember egy tökéletesen zsírtalan, inas testet elképzelni, valami elképesztően kicsavart pózban, dacolva a gravitációval. Van ilyen is, de a jóga ennél sokkal, de sokkal több. Elválaszthatatlan a például az ájurvédától, ami az életformával járó étkezés és testápolási teendők szabályait tartalmazza. Ha nem is élsz ezek szerint, nagyon sok hasznos ötletet vehetsz át a testi-lelki egészséged érdekében.

Ágyban fekve fogyaszthatsz gyógyteákat, végezhetsz légzőgyakorlatokat, és a kezeddel is jógázhatsz, aminek a neve: mudra.

gyömbérital

Fotó: Unsplash

Idd magad egészségesre!

A gyömbértea megelőzésként is alkalmazható, egész napra finom kortyolni való. Egy 3-4 centis gyömbért apróra vágva forrázz le, hagyd állni, amíg jó erős nem lesz. Ha fokoznád a hatást, forrázás előtt tehetsz bele 4-5 szem fekete borsot, csipetnyi kurkumát vagy cayenne borsot. Ha kicsit már kihűlt, mézzel és friss citromlével ízesíthető. Szárítja a légutakat, a kurkuma és a bors együtt nagyon erős antibakteriális és virucid hatású.
A fahéj is nagyon jó a megfázásos tünetek enyhítésére. Egy teáskanálnyit forralj fel 2 deci vízben, és főzd, amíg a folyadék a felére nem csökken. Kihűlve mézzel ízesítendő, kettéosztva napi kétszer fogyaszd.

Lélegezni fekve is tudsz

A légutak és légzőszervek erősítésére két kiváló légzőgyakorlat, azaz pránajáma is ajánlható. Alapvetően ülésben vagy térdelésben szokás végezni, de ha az ágyban már fel tudsz ülni, az is elég.
A Simhasana, az Oroszlán póz esetében hajolj kissé előre, támaszd meg a kezeiddel magad, és lélegezz párat a hasadba, hosszan, egyenletesen. Majd az egyik kilégzés előtt nyisd ki a szádat, nyújtsd ki a nyelved, dülleszd ki a szemed, és hangos „HÁÁÁ” hanggal lélegezz ki. Végezd el háromszor egymás után.

Nagyon erős tisztító hatású a kutya-lihegés légzés, amit az előzőhöz hasonló pózban végezhetsz. Az ujjaid legyenek széttárva, ahogy támaszkodsz, és miközben a felvezető mély légzést végzed, koncentrálj a mellkasodra, a szíved területére. Gondolatban szedd össze mindazt, ami megbetegíthetett, és bármilyen rossz érzést, amit el akarsz engedni. Kilégzés közben ezeket fogod kiadni magadból, a betegség mellett. A kilégzéshez nyújtsd ki a nyelved, de a szemed csukva is lehet. Kezdj el hangosan lihegve ki-be lélegezve, mint egy kutya, amikor nagyon melege van. Addig csináld, amíg nem érzed az emelkedő hőt, és persze amíg jól esik, majd hagyd nyugodni a légzésed, és ismételd összesen háromszor. Segít a légutakból és a tüdőből eltávozni a felesleges nedvességnek, segíti a nyák felszakadását.

nyújtózik

Fotó: Unsplash

Mudrák a köhögés ellen

A legkényelmesebb fekvés közben is végezhető kéztartások, az egykezeseket mindkét kézzel hatásosabb csinálni. A teljes testtel végzett pózok mini megfelelői, itt is a testben jelen lévő öt elem energiáját harmonizáljuk csak az ujjak segítségével. Minimum 2,5 percig tartsunk egy-egy mudrát, de a legjobb, ha 5 percig, vagy kedvedre tovább benne maradsz. Naponta 3 alkalommal végezd, mintha gyógyszert vennél be, mondjuk reggel, délben, este, hasonló időben.

A száraz köhögésre először a váyu mudrával kezdd. Ez a levegő elem mudrája, nagyon jó fájdalomcsillapító, és segíti a mellkasban a levegő áramlását. Különböző mellkasi fájdalmak esetén ajánlott.

mudra

Váju mudra / Fotó: nlc

Aztán folytasd a linga mudrával, ami kétkezes mudra, és a tűz elemre hat a testedben. A kezeidet kulcsold össze, a bal hüvelykujj nyújtva marad, a jobb mutató és hüvelyk pedig körbeöleli és összeér. Ez a mudra légzési nehézségek esetén hasznos, az általa termelt hő tisztítja a teljes légzőszervi rendszert. A megfázás és influenza tüneteként fellépő köhögésen kívül alkalmazható asztma, cisztás fibrózis, hörghurut gyógyításában. De ha egy légkondicionált szoba levegőjét érzed kellemetlennek vagy hűvösnek, ezzel a mudrával megvédheted a tüdődet.

mudra

Linga mudra / Fotó: nlc

A felszakadt, hurutos köhögésnél kezdd az előbbi linga mudrával, majd folytasd a prána mudrával. Ez az egyik legcsodálatosabb mudra, a test általános vitalitása, energiája növelhető általa. A prána leegyszerűsítve a légzésnek felel meg, a jógában a légzőgyakorlatok neve pránajáma, a test „légző rétegével” való gyakorlás. Ezt a kéztartást bármikor használhatod, ha a testednek erősítésre, energiára van szüksége. 

mudra

Prána mudra / Fotó: nlc

Engedd meg magadnak, hogy beteg legyél!

Azaz fogadd el, hogy megbetegedtél, bármit is tettél ellene. Lehet, hogy túlzottan kimerült voltál, vagy valamit nem tudsz elengedni, ami most a betegség formájában jelez a testednek. Itt az ideje, hogy pihenj, és gyógyulj. Esetleg elgondolkozz azokon a dolgokon, amire a hétköznapok rohanásában nincs időd. 

A gyógyulási folyamat gyorsításához használd a legerősebb gyógyító mantrát, a Gayatri mantrát. 

Gyógyulj meg mielőbb, és vágj bele a változásba erősen, egészségesen!

Ezt olvastad már?

5 mudra az egészségért

Ez is érdekelhet mudra Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top