nlc.hu
Horoszkóp

A jóga csodája, az 5 energia mudrái

5 mudra, ami a fogyást is segíti – Prána mudra

A következő napokban öt olyan kéztartást fogunk bemutatni, amik egyesével is nagyon hasznosak, együtt pedig a teljes emésztőrendszert is támogatják.

A mudra jelentése pecsét, és a jóga rendszerének egy kevésbé ismert csodája. Az öt energia mudrájának nevezzük azokat a kéztartásokat, amiket a maival együtt öt napon át mutatunk be. Szanszkritul Pancsa Prána Upásaná a neve ennek a mudrasornak, ami a testünk energiáit egyensúlyba hozza és rengeteg egyéb előnnyel jár. Egyesével is használhatók, de együttes elvégzésük étkezések előtt ajánlatos, az étellel bevitt energia tökéletes és megfelelő felhasználása érdekében.

lótusz virág és bimbó

Fotó: Pixabay

A mudrák bármilyen testhelyzetben végezhetők, kényelmes háton fekvés közben is. De nyugodtan próbáld ki törökülésben, kezeidet a térdeken nyugtatva, meditációt követően.
Egy kéztartást minimum kettő és fél percig tarts ki, majd az ujjak laza átmozgatása után vedd fel a következőt. Bármikor használhatod az egyes mudrát szükség esetén. Terápiaként pedig végezd naponta háromszor, nagyjából ugyanabban az időben.  De ez esetben is csupán: 5 mudra x 2,5 perc x 3 alkalom = azaz 37,5 percet igényel egy napodból, ami igazán megéri az egészséged érdekében.

Prána mudra

A prána az az energia, ami a testi és elmebéli funkciók mögött működik. A légzést, az érzékelést, az észlelést koordinálja. A testnedvekkel cirkulálva jut el a test minden pontjára. Amikor a prána mudrát gyakorolod, akkor közvetlenül a mellkas és a fej energiaáramlását hozod egyensúlyba, ez a két régió kapcsolódik hozzá.
Formázása: a hüvelykujj hegye összezár a kisujj és gyűrűsujj hegyével, eközben a középső és mutatóujj nyújtva marad, mintha “jelentkeznél” – persze a kezek a térden vagy a földön nyugszanak, tenyérrel felfelé.

prána mudra kéztartás jóga

Prána mudra

Fogyasztó pitta káraka

A fogyókúrát leginkább támogató változata, a pitta káraka mudra. Formázásakor a gyűrűs- és kisujjat behajtod a tenyeredbe, és a ráhajtott hüvelykkel leszorítod. Ez a variáció erőteljesen segít mobilizálni a lerakódott testzsírt, de a letapadt nyákot is. Azaz megfázásnál éppúgy használható, mint renyhe emésztés, lassú anyagcsere és testi-lelki tunyaság esetén.

Hatásai

Úgy működik, mintha egy adag kávéval vagy frissítő teával kínálnád a tested. A prána mudra az energia forrása, hívják a dicsőség mudrájának is.

  • felfrissíti a testet, elmét – akár metrózás közben ülve akár egy munkahelyi szünetben is alkalmazhatod
  • növeli a test energiaszintjét, erejét
  • ajánlott homályos látás, zárt pupilla esetén
  • diéta esetén segíti a vitaminok, tápanyagok felszívódását, beépülését
  • nagyon jó hatású, ha nehezen kelsz, kezdheted egyből az ágyban ezzel a napot

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top