nlc.hu
Horoszkóp

A meditáció jótékony hatásai

A szívedet is megvédheted vele – 2021 a meditáció éve legyen!

Négy fontos érvünk van arra, hogy 2021-ben belevágj, és a napi rutin részévé tedd.

Eddig nyilván azt hitted, hogy a meditáció amolyan spirituális maszlag, pedig nem, sőt: könnyen tanulható, de egy életen át fejleszthető módszer arra, hogy megtisztítsd a gondolataidat és helyrebillentsd a belső egyensúlyodat. A meditáció gyakorlata csökkenti a stresszt, a szorongást, oldja a depressziót, és annak ellenére, hogy csillapít, mégis felpörgeti a szellemet – de tiszta irányba. És ha ez nem lenne elég: orvosilag igazolt, hogy jótékony hatása van a szervezetre. 

nő meditál és szívet mutat egy medencében

Fotó: Unsplash

Íme, a meditáció jótékony hatásai: 

Meditációval csökkenthető a fájdalom. Kísérletek igazolják, hogy mélyen meditatív állapotban, illetve közvetlen meditáció után az agy fájdalomközpontja jóval alacsonyabb aktivitást mutat. Hétköznapian szólva: még egy erős fejfájást is tompíthat, ha pár percig magadba figyelsz. 

Meditációval javul a memória. A hippokampusz egy agyrégió, és nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában. A terület érzékenyen reagál a stresszre, a stresszhormon, a kortizol hatására például zsugorodik. Kimutatták azt is, hogy meditáció hatására az hippokampusz szürkeállománya növelhető.

A meditáció megvédi a szívet. Hosszú távú gyakorlással (így hívják, ha a meditációt bevezeted a mindennapjaidba) csökkenthető a szívbetegségek kialakulásáért felelős C-reaktív fehérje mennyisége.

Meditációval szabályozható a vérnyomás. Minél mélyebb a meditatív állapot, annál inkább csökkenthető a vérnyomás: meditáció hatására a vérben nitrogén-oxid keletkezik, az erek kitágulnak, a vér könnyebben áramlik, csökkentve ezzel a vér áramlásához szükséges nyomást. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top