Horoszkóp

Sétáló meditációval lépj ki a borús napokból!

A meditáció nem csupán csendes üldögélésről szól. Hanem arról, hogy eggyé válsz a pillanattal. Ehhez tökéletes eszköz a sétáló meditáció.

A meditáció lényege, hogy nem a múltban vagy és a jövőben, nem a cikázó gondolataid közt barangolsz. A jelenben vagy, és engeded, hogy a saját energiád összefolyjon a „most” energiájával. 
Képzeld el, hogy a lényed egy energiagömb. Minden gondolatod, reakciód, ami nem a mostra irányul, ebből a gömbből szanaszét szóródó sugárnyaláb. Azaz az általad létrehozott szép szabályos gömb elkezd nyúlni, zavarossá válik. De amint visszatérsz az összpontosításhoz, a gömb fényes formája visszatér, belépsz a legvalódibb éned középpontjába, ahol a legjobb megoldásokra és nagyszerű inspirációkra lelhetsz.

Engedd magadnak, hogy eggyé válj a pillanattal, miközben olyan nyugodt és csendes állapotban vagy, és mindez rendkívül előnyösen hat az elmére és az egész testre, és lélekre is. Persze mindezek hallatán sokan csendes üldögélésre gondolnak, ami nem mindenki számára kivitelezhető. A hosszas ülő meditáció nagy fokú testi felkészültséget igényel, de az csupán egy módja a meditálásnak. Aki el sem tudja képzelni, hogy mozdulatlan legyen, annak ajánlott kipróbálni a sétáló meditációt.

séta

Fotó: Unsplash

Így kezdj bele:

1. Válassz utat

Válassz egy útvonalat. Először a lakásban is gyakorolhatod, majd jó esetben a természetben. De a városba is mehetsz, viszont egy előre meghatározott és ismerős útvonal keretet ad a meditációnak.

2. Figyelj

Az első lépésnél adj hálát magadnak, amiért időt szentelsz magadra. A séta során figyeld meg a lépteidet. A lakásban végezd mezítláb, és csak a lassú lépésekre figyelj, ahogy emelkedik a láb, ahogy a talajhoz ér, csak a mozgásra, magadra figyelj. A természetben is tehetsz így. de a városban alkalmazkodnod kell a környezethez. Az utcán figyeld meg a zajokat, illatokat, szagokat, és tudatosítsd, hogy ez csak egy érzet, egy inger, és engedd el.

4. Észlelj és engedd el

Ha valami kizökkent, nyugodtan figyeld meg. A zaj forrását, a szag forrását, a mozgó járművet. Majd térj vissza a sétához, a mozgásodhoz, és folytasd. Semmin ne ítélkezz, próbálj érzelemmentes lenni, te most mindennek csak megfigyelője vagy.

5. Lélegezd át a tested

A séta során egyre jobban tudatában leszel a mozgásodnak, a légzésednek, a testednek. Ha valahol feszültséget érzel a testedben, koncentrálj rá, nevezd meg, például „ez egy fájdalom” – majd összpontosíts oda, és lélegezd át. A légzésed váljon egyre mélyebbé, egyre hosszabbá. 

séta

Fotó: Unsplash

6. Gyakorolj rendszeresen

Gyakorold mindezt naponta 10-20 percen át! Érezni fogod a szabadság, a béke, a nyugalom áramlását magadban. Tevékenyebb leszel, kreatívabb és sokkal kiegyensúlyozottabb, ha rendszeresen meditálsz. Pozitív tudattal fogsz a meditatív állapotból visszalépni a mindennapokba is, könnyedén véve az akadályokat.

„Siető lépteink aggodalmat és bánatot hagynak a Földön lábnyomaink után. Ha egy lépést tudunk tenni békességben, tudni fogunk kettőt, hármat, négyet, ötöt a az emberiség békéjéért és boldogságáért.”
(Thich Nhat Hanh, buddhista szerzetes)

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top