Horoszkóp

Mi az a mála gyöngysor? Trendi karkötő, vagy spirituális kellék?

Buddhista szerzetesek nyakában, hírességek csuklójára tekerve és az utca emberén is találkozhatunk vele. Most megtudhatod, mi ez a gyöngysor, és hogy mire jó.

A japa mala, azaz dzsápá málá vagy mála egy száznyolc szemből álló füzér, amivel elmélyítheted a meditációt. Szinte minden kultúra vagy vallás használ hasonló füzért, némelyik kifejezetten vallási célzattal, míg mások nem egyértelműen köthetők ehhez. Vallási eszköz a keresztény rózsafüzér, de a görögök kezében folyton látható kis gyöngysor, a komboloi (ami az iszlám imafüzérből alakult át) csak amolyan „gondűző”, amit a kezük lefoglalására használnak.

A mála betöltheti mindkét szerepet, attól függően, hogy viselője, használója mennyire merült el a keleti filozófiákban. Ismeretes a buddhizmusban és a hinduizmusban, és mivel mindkettő kötődik a jógához, annak széles körű elterjedésével vált ismertté.

Ha szeretnél elmélyültebben meditálni, vagy jógázol, a mantrákat pedig eddig füzér nélkül alkalmaztad, akkor bármelyik keleti kiegészítőket árusító üzletbe bemehetsz, és beszerezheted a málát.

jóga

Fotó: Unsplash

Miért 108?

A szám ismerősen csenghet ha már elmerültél valamilyen spirituális irányzatban, de ha a csillagászatban vagy jártas, akkor tudod, hogy a Nap átmérője száznyolcszor nagyobb, mint a Földé, a Földé pedig pedig száznyolcszor nagyobb a Holdénál. A 108 megjelenik a buddhista tradíciókban, az indiai védikus irodalomból száznyolcat tartanak számon, és jelen van a hindu mitológiában, a kínai harcművészetben és az iszlám vallásban is.

Hogyan használjuk?

A mála lényege, hogy az ismételni kívánt mantra adott számú ismétlése felerősíti a hatását. Így a száznyolcas ismétlés a legerőteljesebb, de léteznek kevesebb gyöngyből álló füzérek is.

Meditációs testhelyzetben ülve (ami lehet kényelmes törökülés, párnával alátámasztott medencével), a bal kezedbe fogd a málát. A legnagyobb gyöngy – amit buddhagyöngynek, guruszemnek, vagy sztúpának hívnak – utáni szemmel kell kezdeni, magad felé húzva a gyöngyöket. Ha több kört is mantrázol, akkor a guruszemhez érve fordítsd meg, és ismét befelé húzva számlálj. A nap során bármikor és bárhol használható.

Ha nem ismersz mantrákat, de már jártál jógaórán, akkor találkoztál az Om vagyis Aum zengetéssel. Ez is egy mantra, nyugodtan ismételd a máláddal.

Nagyon erőteljes a Gayatri mantra, ami gyógyító hatású, vagy az egyszerűen megtanulható Ganésha mantra, melynek szövege kiejtés szerint: „Om Gam Ganapataje Namaha”.

A már nagyon sokat használt málák magukban tartják a mantrák rezgéseit. Egyes indiai történetek szerint olyan erős a hatásuk, hogy a gyógyítók, szent emberek füzérét egyszerűen csak ráhelyezik a betegre, és megindul a gyógyulás.

jóga

Fotó: Unsplash

Minden mála egyforma?

A száznyolc szemű gyöngyfüzért leginkább nyakban hordják. Nagyon sokan használnak karmálát, ami 27 szemes karkötő, de létezik 21 és 54 szemes változat is. Mindegyiken van guruszem, ami a megvilágosodást jelképezi.

A málák anyaga igen változatos. A legegyszerűbb fából készül, a tibeti darabok sokszor csontból, az elmúlást szimbolizálva. Lótuszból és szantálból is készülhetnek a golyók, sajátos hatással, de népszerű a rudraksha bogyóból fűzött mála, ami a legmagasabb tudást jelképezi. Az ásványi málákat választhatod aszerint, hogy mi a csillagjegyed, van-e számodra fontos kristály. Erősítheted valamelyik tulajdonságodat, vagy egyensúlyba hozhatod az egészségedet a kövek által. 

Hogyan kell hordani, tárolni?

Ha csak kiegészítőként viseled, nincsen jelentősége, hol hordod a guruszemet és bojtot. De ha „dolgoztatni” szeretnéd, esetleg tanuláshoz veszed fel,  helyezkedjen el a nyakszirtnél.

A hosszú málá hordható csuklóra tekerve is. A karkötőt a nők a bal, a férfiak a jobb karon hordják.

A tárolásnál gondolj tisztelettel a máládra, ne dobáld le, ne keverd számos bizsu közé. Tartsd kis textilzsákban, vagy felakasztva. A termésből készült láncok idővel és bőröd érintésétől érettebb színt kapnak. Amikor elpiszkolódnak, mosd le nyugodtan kímélő szappanos folyóvízzel, az ásványi málákat pedig tisztítsd kristályokkal megegyezően.

jóga

Fotó: Pixabay

Ha találkozol valakivel, aki spirituálisan fontos neked, vagy kirándulsz egy sztúpához, kérj rá áldást, amitől még többet fog jelenteni számodra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top