Érdekességek a 13-as számról

nlc | 2024. Július 13.
Mivel július 13-a van, hoztunk néhány érdekességet a számról, amit nem biztos, hogy tudtál.

Több kultúrában is balszerencsét hoz

A babona eredete az ókori történelemig nyúlik vissza, a Bibliában a Júdás, aki elárulta Jézust, a 13. vendég volt az utolsó vacsorán. Emiatt sok épületben nincs 13. emelet, és a repülőtereken gyakran kihagyják a 13-as kaput. A 13-as szám misztikuma a norvég mitológiában is megjelenik, ahol Loki, a bajkeverő isten, a 13. vendég volt egy lakomán, ami káoszhoz vezetett. Érdekes módon azonban nem minden kultúrában tartják balszerencsésnek; például az olaszok inkább a 17-es számot kerülik.

A matematikában is különleges

A 13-as szám egy prím, ami azt jelenti, hogy csak egy és önmaga osztója. Ezen kívül a Fibonacci-sorozat egyik eleme is, ahol minden szám az előző két szám összegeként jön létre: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, stb. A matematikai érdekességek közé tartozik, hogy 13 faktoriális (13!) értéke 6,227,020,800, ami azt jelenti, hogy ennyi különböző módon lehet 13 tárgyat sorba rendezni.

A halál és az újjászületés száma is

A Tarotban a 13. lap a halál lapja. Több kártyában is inkább névtelen arkánumnak hívják, hogy ne legyen olyan illesztő. Pedig a lap valójában nem negatív. Nem feltétlenül veszteséget, hanem valaminek a végét jelöli, és az újjászületés is hozzá kapcsolható.

Exit mobile version