3 tormás finomság húsvétra: töltött tojástól a sonkatekercsig

Petrás Gabriella | 2021. Március 29.
Ínyenc tormás töltött tojás, frissítő tormasaláta és retró sonkatekercs húsvéti sonkával – készítsd el te is ezeket az isteni tormás ételeket az ünnepekre!

A torma legalább annyira hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás és a sonka. A legtöbben csak ecetesen falatozzuk a húsvéti reggelihez, de ez távolról sem jelenti azt, hogy ne lehetne szuper ebédet, vagy vacsorát készíteni belőle!

Tormás töltött tojás

A kaszinótojás után szabadon itt a tormás töltött tojás. Tény, nem olyan extrém, mint a tormás fagylalt, de pikáns íze miatt egyértelműen kiemelkedik az ünnepi menüsorból.

Tormás töltött tojás (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Első lépésként főzd meg a tojásokat! Körülbelül 12-13 perc elegendő lesz, majd, ha megfőttek, tedd őket hideg vízbe, és hagyd állni 5 percet – így könnyebben lejön majd a héjuk. Közben pucold meg a tormát, és reszeld bele egy tálba. Számíts arra, hogy ez a munkafolyamat nem lesz könnytől mentes, cserébe alaposan kitisztulnak az orrjárataid.

Adj a tormához majonézt és tejföld, majd sózd, borsozd. A megpucolt tojásokat vágd félbe, kanalazd ki a sárgájukat, és add a tormás krémhez, végül alaposan keverd el. Ez után már csak vissza kell töltened a krémet a tojásokba, és snidlinggel megszórni a tetejüket. Retekkel, sonkával tálald!

Retró tormás sonkatekercs újragondolva

Ki ne emlékezne a sonkatekercsre, ami a 70-es, 80-as években hódította meg a magyar ebédlőasztalokat?! A sikere a mai napig tart, így ez a klasszikus sem maradhatott ki a kedvenc húsvéti tormás ételeink közül. Most annyi különbséggel készítjük el, hogy a gépsonka helyett húsvéti sonkába töltjük a krémet.

Tormás sonkatekercs (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Olvaszd fel a vaj felét egy lábasban, add hozzá a lisztet, és addig kevergesd, amíg aranysárga árnyalatot nem kap. A tűzről levéve add hozzá a hideg tejet és a tejszínt, keverd csomómentesre, sózd, borsozd, fűszerezd. Ezután újra tedd vissza melegedni, és addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, hagyd kihűlni.

Ezt követően a vaj másik felét keverd hozzá a mártáshoz, adagold hozzá a tormát, és keverd el alaposan. Utolsó mozzanatként kanalazz krémet a sonkákra, majd tekerd fel őket. Voila, kész is a tormás sonkatekercs! Ha tartalmasabb ételt készítenél, arra is van tippünk: a tormát töltsd csirkemellbe!

Frissítő tormasaláta

Ha te is élsz-halsz a tormáért, de vinnél némi csavart is a megszokott receptekbe, próbáld ki ezt a tormasalátát!

Krémes tormasaláta (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Főzd a tojásokat 12 percig, majd hagyd őket kihűlni hideg vízben. Ha már langyosak, pucold meg őket, vágd félbe, és kanalazd ki a sárgájukat egy tálba. Add hozzá az egész apróra vágott vöröshagymát, és a felszeletelt újhagymákat, kanalazd bele a tormát, sózd, borsozd, szórd meg pirospaprikával, majd szórd meg snidlinggel. A tejfölt keverd el az olívaolajjal és a citromlével, végül öntsd a krémhez, amit alaposan dolgozz el. A tojások fehérjét vágd kisebb darabokra, és keverd a salátádhoz. Magában vagy kaláccsal és sonkával is isteni finom!

Még több húsvéti recept!

Exit mobile version