Nyári szünet után nehéz lesz a korán kelés? – Szakértői tippek, hogy könnyedén visszaálljon gyermeked alvási rendje

CS.Á. | 2024. Augusztus 27.
Még nem késő elkezdeni: így segíts fokozatosan átállni gyermekednek az iskolai üzemmódba.

Amint közeledik az új tanév kezdete, számos szülő áll szemben a kihívással, hogy nyári szünet után hogyan állítsák vissza gyermekeiket egy egészséges alvási rendbe. Az alvásszakértő szerint az egyik legfontosabb, amit észben kell tartanunk és még a hisztit is elkerülhetjük vele: nem várhatjuk el, hogy a gyerekek hirtelen korán keljenek az iskola miatt, ha a vakáció alatt hosszabb ideig maradhattak az ágyban.

Apró lépések

„A hirtelen váltás helyett mikroátállításokat kell tenni az alvási rutinjukon. Kezdjük azzal, hogy minden nap 15 perccel korábban fektetjük le őket, és 15 perccel korábban ébresztjük fel őket. Ezt pedig ismételjük meg néhány naponta, amíg el nem érjük a kívánt ébresztési időt az iskolába induláshoz szükséges” – tanácsolja.

Fotó: GettyImages

Adeel ul-Haq, a Bunk Beds alvásszakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy az is nehézséget okozhat az elalvásban, ha az elmúlt hetekben sok időt töltött okoskütyükkel a gyerek, így ugyanis azt is meg kell szoknia, hogy újra csökkenjen a mobilozással vagy tabletezéssel töltött idő, hamarabb elérve a nyugodt állapotba kerülést, mely az alváshoz szükséges.

A túlfárasztás nem segít

A kipihentséghez fontos, hogy az elalvás előtti órában a gyerekek már tegyék félre az elektronikus eszközöket, és kezdjék meg az esti rutint, vagyis a fürdést, fogmosást, majd valamilyen elcsendesítő, megnyugtató tevékenység, mint például olvasást.

Mikor eljön az alvás ideje, gondoskodni kell arról, hogy a gyermek szobája hűvös, csendes és sötét legyen, és akármilyen jó ötletnek is tűnhet, ne próbáljuk meg kimeríteni a gyerekeket lefekvés előtt – ez egy gyakori hiba, sokan jó trükknek gondolják, de valójában sokszor egyenesen öngóllá válik. „A rendszeres testmozgás segít minden korosztálynak jobban aludni, de a gyerekek túlfárasztása nehezítheti az elalvásukat” – hívja fel a figyelmet.

Mivel segíthetünk még az alvás minőségén?

Az egészséges táplálkozás szorosan összefügg a pihentető alvással, a változatos és tápláló ételek fogyasztásán túl pedig különösen fontos, hogy az esti órákban gyermekünk már kerülje a túl nehéz, zsíros ételeket.

Sokat segít a rendszeres testmozgás is, de jó észben tartani, hogy az esti órákban végzett intenzív aktivitás könnyen felpezsdítheti a gyermeket.

Ha a nyári szünet ideje alatt iskolás gyerekünk rendszeresen aludt kicsit délután, akkor próbáljuk meg fokozatosan csökkenteni ennek idejét, hogy estére kellően fáradt legyen. Mindezek mellett pedig szánjunk megfelelő időt és hangsúlyt a nyugodt, támogató beszélgetésekre, melyek segíthetnek gyermekünknek abban, hogy nyugodtabban nézzen szembe az új tanévvel.

via

Exit mobile version