A leggyakoribb intim probléma a bakteriális hüvelyfertőzés – Te tudod, mi áll a hátterében? (x)

nlc | 2022. Június 07.
Milyen okai lehetnek és hogyan alakul ki a bakteriális hüvelyfertőzés? Mindent elmondunk, amit a fertőzésről tudni érdemes!

A bakteriális hüvelyfertőzést az okozza, hogy felborul a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, a védelmet biztosító Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely pH-ja emelkedni kezd. Ilyen körülmények között könnyen elszaporodnak olyan baktériumok, melyek gyulladást okoznak a hüvelyben.

Mitől borul fel az egyensúly?

Jellemző tünetei:

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk?

Antibiotikum-kúrával a fertőzés jól kezelhető. Ezt orvos tudja felírni. A tünetek addig is jól enyhíthetők tejsavat és glikogént tartalmazó, vény nélkül kapható készítményekkel, amik segítik a jótékony baktériumok szaporodását és helyreállítják a normál hüvelyi környezetet. A hüvelyfertőzések kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzés könnyen visszatérhet. Lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a szervezet saját Lactobacillus-létszámának újraépítését segíti.

A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel (kúpok vagy kenőcsök) fenntarthatjuk a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását.

Érdemes és ajánlott a hosszú távú megelőzésre is gondot fordítani, így nemcsak a betegség újbóli fellángolását, hanem a szövődményeket, mint például a kismedencei gyulladást, , vagy terhesség idején jelentkező fertőzés esetén a koraszülés vagy a spontán vetélés kockázatát is mérsékelhetjük.

Gondoljunk a megelőzésre!

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20220530-95

 
(Nyitókép: Getty Images/ Juleta Martirosyan)

Exit mobile version