Hagymakrémleves ötféle hagymából
Hozzávalók 4 személyre:
• 10 dkg póréhagyma
• 10 dkg vöröshagyma
• 5 dkg újhagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 csokor medvehagyma
• 5 dkg vaj
• 1 dl olívaolaj
• só, fehér bors
• 1-1 szál rozmaring és kakukkfű
• 3 darab babérlevél
• 2 dl fehérbor
• 5 dl zöldségleves
• 5 dl tejszín
• kevés snidling a díszítéshez
Megtisztítjuk a hagymákat, majd 4 dkg vaj és 3 evőkanál olaj keverékén elkezdjük pirítani az egészen finomra vágott újhagymát és póréhagymát. Megsózzuk, hozzáadjuk a fűszernövényeket és 3 gerezd finomra vágott fokhagymát. A dinsztelt hagymákat felöntjük a borral, majd kis idő múlva a zöldséglevessel. Hagyjuk jól összefőni az ízeket.
Kiszedjük a rozmaringot, a babérleveleket és a kakukkfüvet, majd a levest felöntjük a tejszínnel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, a maradék vajon megpirítjuk, majd ezt is a leveshez adjuk. A medvehagymát megtisztítjuk, majd a maradék gerezd fokhagyma, csipet só és a maradék olaj hozzáadásával botturmixszal fűszerolajat pépesítünk belőle. Tálaláskor ezt locsoljuk a leves tetejére. Díszítésként snidlinget apríthatunk rá. Zsírban pirított kenyérrel tálaljuk.
Juhtúrós-medvehagymás gombafejek zacskóban sütve
Hozzávalók 4 személyre:
• 16 fej kisebb gomba
• 35-40 dkg juhtúró
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• 8 evőkanál száraz fehérbor (3 evőkanál sütőzacskónként)
• 6 evőkanál olívaolaj (3 evőkanál zacskónként)
• 2 dkg durvára vágott földimogyoró
• vágott medvehagyma
• 2 darab sütőzacskó (8 gombafej/sütőzacskó)
A gombafejeket bő vízbe áztatjuk, majd erős vízsugárral megmossuk, aztán lecsepegtetjük. A juhtúrót összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd kis gombócokat formázunk belőle, melyekkel megtöltjük a gombafejeket. Sütőzacskókba tesszük őket (sütőzacskónként 8 darabot), mindkét zacskóba teszünk még vágott medvehagymát, olívaolajat, fehérbort, végül mindkettőt megszórjuk durvára vágott mogyoróval. A sütőzacskókat lezárjuk, és 170 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Medvehagymás csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg csirkemellfilé
• só, bors
• kb. 5 dkg vaj
• 2 szál újhagyma
• 40 dkg medvehagyma
• 3 dl tejszín
A kettévágott csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a vajon mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Kivesszük a húst a serpenyőből, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a felkarikázott újhagymát. Rádobjuk az apróra vágott medvehagymát, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt puhára pároljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, néhány perc alatt összeforraljuk. A mártást a csirkemellre kanalazzuk, és rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg. Az áprilisi szám tartalmából: • Ínycsiklandó vasárnapi ebédek • Laktató saláták • Csíráztassunk otthon! • Variációk csirkemellre • Spórolós gubák |