nlc.hu
Kert és balkon
Főzzünk medvehagymával!

Főzzünk medvehagymával!

Végre kezdenek itt-ott felbukkanni a medvehagymák a piacon és az erdőben, de mit főzzünk ebből <a href="https://nlc.hu/kert_novenytar/20130403/medvehagyma-tudnivalok/" target="_blank">finom és egészséges fűszernövényből? </a>? Például mártást csirke mellé vagy lélekerősítő hagymalevest.

Hagymakrémleves ötféle hagymából


Hozzávalók 4 személyre:

Főzz friss fűszernövényekkel!: medvehagyma


• 10 dkg póréhagyma

• 10 dkg vöröshagyma

• 5 dkg újhagyma

• 4 gerezd fokhagyma

• 1 csokor medvehagyma

• 5 dkg vaj

• 1 dl olívaolaj

• só, fehér bors

• 1-1 szál rozmaring és kakukkfű

• 3 darab babérlevél

• 2 dl fehérbor

• 5 dl zöldségleves

• 5 dl tejszín

• kevés snidling a díszítéshez



Megtisztítjuk a hagymákat, majd 4 dkg vaj és 3 evőkanál olaj keverékén elkezdjük pirítani az egészen finomra vágott újhagymát és póréhagymát. Megsózzuk, hozzáadjuk a fűszernövényeket és 3 gerezd finomra vágott fokhagymát. A dinsztelt hagymákat felöntjük a borral, majd kis idő múlva a zöldséglevessel. Hagyjuk jól összefőni az ízeket.

Kiszedjük a rozmaringot, a babérleveleket és a kakukkfüvet, majd a levest felöntjük a tejszínnel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, a maradék vajon megpirítjuk, majd ezt is a leveshez adjuk. A medvehagymát megtisztítjuk, majd a maradék gerezd fokhagyma, csipet só és a maradék olaj hozzáadásával botturmixszal fűszerolajat pépesítünk belőle. Tálaláskor ezt locsoljuk a leves tetejére. Díszítésként snidlinget apríthatunk rá. Zsírban pirított kenyérrel tálaljuk.



Főzz friss fűszernövényekkel!: medvehagymaJuhtúrós-medvehagymás gombafejek zacskóban sütve




Hozzávalók 4 személyre:
• 16 fej kisebb gomba

• 35-40 dkg juhtúró

• 1 gerezd zúzott fokhagyma

• 8 evőkanál száraz fehérbor (3 evőkanál sütőzacskónként)

• 6 evőkanál olívaolaj (3 evőkanál zacskónként)

• 2 dkg durvára vágott földimogyoró
• vágott medvehagyma

• 2 darab sütőzacskó (8 gombafej/sütőzacskó)


A gombafejeket bő vízbe áztatjuk, majd erős vízsugárral megmossuk, aztán lecsepegtetjük. A juhtúrót összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd kis gombócokat formázunk belőle, melyekkel megtöltjük a gombafejeket. Sütőzacskókba tesszük őket (sütőzacskónként 8 darabot), mindkét zacskóba teszünk még vágott medvehagymát, olívaolajat, fehérbort, végül mindkettőt megszórjuk durvára vágott mogyoróval. A sütőzacskókat lezárjuk, és 170 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Medvehagymás csirkemell



Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg csirkemellfilé

• só, bors

• kb. 5 dkg vaj

• 2 szál újhagyma

• 40 dkg medvehagyma

• 3 dl tejszín



Főzz friss fűszernövényekkel!: medvehagyma

A kettévágott csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a vajon mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Kivesszük a húst a serpenyőből, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a felkarikázott újhagymát. Rádobjuk az apróra vágott medvehagymát, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt puhára pároljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, néhány perc alatt összeforraljuk. 
A mártást a csirkemellre kanalazzuk, és rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk.



A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.Gyógyító ételek: három gyomorerősítő recept zsályával

Az áprilisi szám tartalmából:

• Ínycsiklandó vasárnapi ebédek
• Laktató saláták
• Csíráztassunk otthon!
• Variációk csirkemellre
• Spórolós gubák

A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top