Vendégváró sós sütik karácsonyra

nlc | 2019. November 28.
A klasszikus karácsonyi sütik mellett mindig szükség van néhány sós sütire is az ünnepi asztalon, és bár ezeket nem lehet sokkal hamarabb megsütni, jó, ha van a tarsolyban néhány recept, amit közvetlenül az ünnepek előtti napokban elkészítünk majd.

Vendégvárónak is tökéletes sós karácsonyi sütiket hoztunk.

Szuper omlós sajtos kifli

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

1. A puha vajat, a krémsajtot, a sót és a lisztet egy tálba mérjük és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.

2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit. Lereszeljük a sajtot és enyhén felverjük a tojást.

3. Liszttel szórunk meg egy gyúródeszkát, és elővesszük a hűtőből a tésztát. A felét kézzel kicsit átgyúrjuk – így egy kicsit meg is puhul –, és lisztezett sodrófával kinyújtjuk. Egy tányért ráhelyezünk fejjel lefelé, körbevágjuk, így szabályos kört kapunk. A kört 8 cikkre vágjuk, minden cikkre egy kis adag sajtot szórunk, és picit le is nyomkodjuk. A cikkeket feltekerjük, és a kis kifliket a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Így járunk el a tészta másik felével is, a maradék levágott tésztadarabokat pedig újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és háromszögekre vágjuk, sajttal töltjük, feltekerjük.

4. Ha kész az összes kifli, lekenjük a tetejüket a felvert tojással, megszórjuk nagy szemű sóval vagy szezámmaggal, és sütőbe toljuk. Kb. 25 perc alatt szép pirosasra sül.

Gorgonzolás-diós keksz

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

A keksz hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A masszából kisebb golyókat formázunk, és tenyérrel ellapítva a tepsire helyezzük. 10-12 percig sütjük, és a tepsin hagyjuk kihűlni. 

Baconös házi ropi

Hozzávalók: 

1.  A leveles tésztából 10-12 cm hosszú, kb. 2 cm széles csíkokat vágunk, és ugyanilyen hosszú csíkokra szeleteljük a bacont is. 

2. Ráfektetjük a bacont egy levelestészta-csíkra, és néhányszor megtekerjük, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.

3. Sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

Kecskesajtos-vajas kekszek

 

Hozzávalók kb. 100-120 db-hoz:

A tésztához:

A tetejére:

  1. A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a reszelt sajtot és a joghurtot, majd az egészből könnyen formázható tésztát gyúrunk. (Ha törne, adhatunk hozzá még egy kevés joghurtot.)
  2. A tésztát ezután gombóccá formázzuk, majd folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
  3. Ezután 3-4 részletben kb. 1,5 mm vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval 4×4 cm-es rombuszokra vágjuk.
  4. A tésztarombuszokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezám- vagy lenmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette. 

Exit mobile version