Vendégvárónak is tökéletes sós karácsonyi sütiket hoztunk.
Szuper omlós sajtos kifli
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 12 dkg natúr krémsajt
- 12 dkg vaj
- 1 mokkáskanál só
- 15 dkg liszt
- 10-15 dkg reszelt gouda sajt
- 1 db tojás a lekenéshez
- nagy szemű só vagy szezámmag a tetejére
1. A puha vajat, a krémsajtot, a sót és a lisztet egy tálba mérjük és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit. Lereszeljük a sajtot és enyhén felverjük a tojást.
3. Liszttel szórunk meg egy gyúródeszkát, és elővesszük a hűtőből a tésztát. A felét kézzel kicsit átgyúrjuk – így egy kicsit meg is puhul –, és lisztezett sodrófával kinyújtjuk. Egy tányért ráhelyezünk fejjel lefelé, körbevágjuk, így szabályos kört kapunk. A kört 8 cikkre vágjuk, minden cikkre egy kis adag sajtot szórunk, és picit le is nyomkodjuk. A cikkeket feltekerjük, és a kis kifliket a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Így járunk el a tészta másik felével is, a maradék levágott tésztadarabokat pedig újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és háromszögekre vágjuk, sajttal töltjük, feltekerjük.
4. Ha kész az összes kifli, lekenjük a tetejüket a felvert tojással, megszórjuk nagy szemű sóval vagy szezámmaggal, és sütőbe toljuk. Kb. 25 perc alatt szép pirosasra sül.
Gorgonzolás-diós keksz
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 8 dkg puha vaj
- 10 dkg gorgonzola
- 10 dkg búzaliszt
- 2 csipet só
- 10 dkg darált dió
A keksz hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A masszából kisebb golyókat formázunk, és tenyérrel ellapítva a tepsire helyezzük. 10-12 percig sütjük, és a tepsin hagyjuk kihűlni.
Baconös házi ropi
Hozzávalók:
- egy csomag leveles tészta
- 10-15 dkg bacon
- 1 db tojás
- szezámmag
1. A leveles tésztából 10-12 cm hosszú, kb. 2 cm széles csíkokat vágunk, és ugyanilyen hosszú csíkokra szeleteljük a bacont is.
2. Ráfektetjük a bacont egy levelestészta-csíkra, és néhányszor megtekerjük, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.
3. Sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Kecskesajtos-vajas kekszek
Hozzávalók kb. 100-120 db-hoz:
A tésztához:
- 450 g liszt
- 250 g vaj
- 100 g érlelt kecskesajt (reszelve)
- 2 tk. só
- 1 tojás
- 50 ml natúr joghurt
A tetejére:
- szezámmag, lenmag, felvert tojás
- A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a reszelt sajtot és a joghurtot, majd az egészből könnyen formázható tésztát gyúrunk. (Ha törne, adhatunk hozzá még egy kevés joghurtot.)
- A tésztát ezután gombóccá formázzuk, majd folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
- Ezután 3-4 részletben kb. 1,5 mm vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval 4×4 cm-es rombuszokra vágjuk.
- A tésztarombuszokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezám- vagy lenmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.