Jamie Oliver Sarkvidéki tekercse nagyobb vendégsereg számára is tökéletes ünnepi édesség. Könnyen elkészíthető, akár hetekkel korábban is.
Sarkvidéki tekercs (10-12 személyre)
Elkészítési idő: 75 perc + fagyasztás
Hozzávalók:
A piskótatésztához:
- sózatlan vaj a tepsi kikenéséhez
- 3 tojás
- 100 g arany sütőcukor
- 75 g sima liszt
- 25 g kakaópor
A töltelékhez és díszítéshez:
- 500 g csokifagylalt
- 1 klementin
- cseresznyepálinka
- fél üveg feketecseresznye-dzsem (350 g-os üveg)
- 50 g blansírozott mogyoró
- 100 ml habtejszín
- 100 g görög joghurt
- 1 kk. vaníliaesszencia
- 1 ek. porcukor
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (a gázsütőnél a 4-es fokozat). A piskótatésztához kenj ki vajjal egy tepsit, béleld ki zsírpapírral, majd azt is vajazd ki. Habverővel addig verd a tojásokat és a sütőcukrot, amíg krémes nem lesz. Szitáld hozzá a liszt és a kakaó felét, forgasd bele kanállal. Öntsd a keveréket a tepsibe. Süsd 10 percig.
- Teríts egy nagy zsírpapírlapot egy tiszta, benedvesített konyharuhára; a forró tésztát fordítsd ki a zsírpapírra. Hagyd kihűlni.
- A töltelékhez reszeld egy tálba a klementin héját, facsard hozzá a levét, adj hozzá egy kis cseresznyepálinkát, a dzsemet, és keverd össze. Pirítsd meg a mogyorót, törd össze. Verd fel a tejszínt keményre, forgasd bele a joghurtot, a vaníliát és a porcukrot.
- Az összeállításnál permetezd meg a tésztát egy kis pálinkával, kenj rá egy réteg tejszínhabot és a dzsemes töltelék felét, a fagylaltot kupacokban kanalazd rá. Óvatosan tekerd fel és csomagold zsírpapírba, majd tedd a fagyasztóba.
- Tálalás előtt 30 perccel vedd ki, majd hintsd meg kakaóporral és mogyoróval, esetleg csokiforgáccsal.