Náthás vagy, eldugult az orrod? Ezt teheted, hogy mielőbb levegőhöz juss

nlc | 2020. Február 10.
Ha náthásak vagyunk, nehezebben koncentrálunk, nem tudjuk élvezni az ételek ízét, éjszaka pedig szinte lehetetlenné válik a nyugodt pihenés. Próbáld ki a következő módszereket, hogy mielőbb fellélegezhess!

A nátha szerencsére nem a legkomolyabb megbetegedés, azonban könnyen megkeserítheti az életünket. Nem érezzük az illatokat, az ízeket, és aludni sem tudunk rendesen. Létezik azonban néhány otthoni praktika, amivel megkönnyítheted a gyógyulás folyamatát.

Húsleves

Nagymama húslevese nem csupán placebo! A zöldségekkel és hússal teli forró leves valóban hozzájárul a gyógyulásunkhoz: a levessel egyrészt pótoljuk a szükséges folyadék egy részét, emellett a vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli étel könnyen emészthető, és akkor is szívesen kanalazzuk, ha egyébként a nátha miatt nincs étvágyunk. Ráadásul, ha még egy kis erős paprikát is teszünk a levesbe, még az orrdugulást is megszüntethetjük átmenetileg.

Orrspray

Ha nem kapsz levegőt, és hiába fújod az orrod, nem könnyebbülsz meg, akkor használj nyákoldó és érösszehúzó hatású orrspray-t! A kétkomponensű orrspray segít feloldani a pangó váladékot, így az az orrfújáskor távozni tud, ami után nem csupán a közérzeted lehet jobb, hanem éjszaka is pihentetőbb lehet az alvás. Sőt, az érösszehúzó hatás következtében csökkenhet a nyálkahártya-duzzanat, így lerövidülhet a felépülésed ideje is.

Gyógyteák, fűszerek

Nátha, megfázás idején a folyadékpótlás különösen fontos, aminek az egyik legjobb módja a gyógyteák fogyasztása. A gyömbér, a kamilla, a hársfa, a csipkebogyó, a bodza főzetéből készült teák jó szolgálatot tehetnek, és ha még antibakteriális hatású mézzel is édesíted őket, hamarabb meggyógyulhatsz. A gyömbért a fokhagymához hasonlóan érdemes lereszelned és magában is enned: napi 1 teáskanállal mindkét gyógynövény hozzájárulhat a felépülésedhez.

Inhalálás

Az eldugult orr egyik ismert otthoni gyógymódja az inhalálás. Tény, nem a legkellemesebb megoldás, és helyhez kötött, de ha éppen az ágyat nyomod, kipróbálhatod. Cseppents 2-3 csepp eukaliptusz olajat 1 liter kamillateába, majd hajolj a meleg – de nem forró – vízgőz fölé, a fejedre pedig teríts törölközőt, hogy jobban átjárja az orrjáratokat a páradús levegő.

Vitaminok

Ha nátha kínoz, jól teszed, ha az orrspray és a gyógyteák mellett C-vitamint és cinket is szedsz. A C-vitamin segít megerősíteni az immunrendszeredet, lerövidítheti a megfázás időtartamát, a cink pedig csökkentheti a tünetek súlyosságát. C-vitaminhoz többek között savanyú káposztából és citrusfélékből, cinkhez pedig mandulából, diófélékből és halakból juthatsz hozzá természetes úton.

Exit mobile version