Cseresznyés clafoutis (ejtsd: klafuti) |
Hozzávalók kb. 8 nagyobb szelethez:
• 16 dkg liszt
• fél csomag sütőpor
• 12 dkg cukor
• 2 dl natúr joghurt
• 12 dkg puha vaj
• 1 citrom reszelt héja
• 1 egész tojás
• 20 dkg magozott cseresznye
• puha vaj és liszt a forma kikenéséhez
A lisztet és a sütőport szárazon elkeverjük, a puha vajat a cukorral és a tojással kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a joghurtot. Végül beleforgatjuk a liszttel elkevert sütőport. A formát (tortaformában és kisebb tepsiben egyaránt készíthetjük) vajjal kikenjük, liszttel beszórjuk, simára kenjük benne a masszát, és belenyomkodjuk a cseresznyeszemeket. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Melegen vanília- vagy gyümölcsfagylalttal tálalhatjuk, hidegen kiváló uzsonnasütemény.
Tipp: készíthetjük más gyümölcsből, például meggyből, sárgabarackból, szilvából stb. is.
Elkészítési idő: 25 perc + a sütés
Limoncellotorta cseresznyével |
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A piskótához:
• 4 tojás
• 8 dkg cukor
• 8 dkg liszt
A töltelékhez:
• 5 dl tejszín
• 5 dkg porcukor
• 1 csomag áztatás és főzés nélkül készíthető zselatin (pl. Zselatin Fix)
• 1-1,5 dl limoncello likőr
• 25 dkg magozott cseresznye
A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, és 15 cm átmérőjű tortakarikát sütünk belőle. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után kivágjuk a karikából, és középen lapjában kettévágjuk. Utána a tortakarikát kibéleljük sütőpapírral, és visszahelyezzük az alsó lapot.
A töltelékhez a tejszínt a zselatinnal és a porcukorral kemény habbá verjük, és egy részét félretesszük a díszítéshez. A többi tejszínhabba óvatosan belekeverjük a limoncello likőrt, és az így elkészült krém kétharmadát az előkészített piskótalapra kenjük. Belenyomkodjuk a cseresznyét, néhány szemet meghagyva a díszítéshez. A tetejére helyezzük a másik piskótalapot, és erre kenjük a maradék krémet. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután eltávolítjuk róla a karikát és a papírt, majd ízlés szerint a tejszínhabbal és a cseresznyével díszítjük.
Tipp: limoncello helyett más, általunk kedvelt likőrt is használhatunk, például meggylikőrt, narancslikőrt, triple secet stb.
Elkészítési idő: 60 perc
Hűtés: 3 óra
Cseresznyés túrófánk |
Hozzávalók 20-30 darabhoz:
• 40 dkg túró
• 1 citrom reszelt héja
• 2 csomag vaníliás cukor
• 2 evőkanál cukor
• csipet só
• 2 tojás
• 14 dkg liszt
• 1 csomag sütőpor
• 25 dkg magozott cseresznye
• olaj a sütéshez
A sodóhoz:
• 4 evőkanál cukor
• 1 tasak vaníliás pudingpor
• 8 dl tej
A túrót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjét pedig 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük. Az előkészített túrót a tojásfehérjés habbal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a cseresznyét is. Az így elkészült masszát 15 percig pihentetjük.
Az olajat felforrósítjuk, majd olajba mártott kanállal kisméretű, hosszúkás formákat szaggatunk a masszából. Egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk az olajba, hogy legyen időnk forgatni és kiszedni őket. Érdemes próbasütést végezni, hogy mennyire meleg az olajunk (ne legyen túl forró, mert kívülről megégnek, belül viszont nyersek maradnak a fánkok), illetve hogy tudjuk, mennyi idő alatt sül ki a fánk.
Tálalás előtt a cukorból, a pudingporból és a tejből vaníliasodót készítünk. A kisült fánkokat porcukorral és vaníliasodóval tálaljuk.
Tipp: ha nem szeretnénk, hogy a cseresznye is megsüljön, akkor ne keverjük bele a masszába, hanem sütés előtt nyomkodjuk a fánkok közepére.
Elkészítési idő: 60 perc
Cikkünk a Nők Lapja Konyhából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »