Vitaminvadászat a Cerbonával

nlc | 2006. Március 02.
Táplálkozásunkkor oda kell figyelnünk az élelmiszerek kiválasztására. Így egészségünk érdekében is teszünk valamit, és ráadásul a finomságokról sem kell lemondanunk!







Kattints a képre!
A vitaminok a szervezetünkben lezajló biokémiai folyamatok szabályozásához nélkülözhetetlenek. Testünkben a fehérjék, szénhidrátok és zsírok más anyagokkal reakcióba lépve termelik az energiát, építik a szöveteket. Ezeket a folyamatokat gyorsítják, vagy épp indítják be a vitaminok.

A vitaminokat alapvetően két nagy csoportra szokták felosztani: zsírban oldódó vitaminokra (A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin) és vízben oldódó vitaminokra (pl. C-vitamin, B vitamincsoport).

Az egészséges táplálkozás feltétele, hogy táplálékunk megfelelő arányú összetevőket tartalmazzon, azaz: – ötvenöt-hatvan százalék szénhidrátot, többségében összetett szénhidrátot, pl. gabonafélék, müzli, korpa stb.

Ezt az arányt figyelembe véve a táplálék nagy részét érdemes gyümölcsökből bevinni akár 50-60 százalékban is.






Nem megfelelő táplálkozás, a fokozott igénybevétel, terhesség, bizonyos élettani folyamatok, éghajlati tényezők, diéta stb. esetén vitamin és ásványi anyag szükségletünk megnövekedhet.

A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ásványok beépülését a csontokba – ez hat a csontnövekedésre és gyógyulásra. Hiánya – amelyet kiválthat vese-, ill. májbetegség, valamint a kevés napfény – a csontok fejlődési zavarát (angolkór) okozhatja.

Az E-vitamin védi a májat, erősít-regenerál, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja, ezért szexuális és nemi fejlődési zavarok gyógyítására használják. Hiánya izomsorvadást, vérszegénységet, valamint gyermeknemzési problémákat idézhet elő.
Természetes forrásai pl. a gabonamagvak csírái.





Müzlijeink, müzliszeleteink, s reggeli ételeink magas feldolgozási szintjüknek köszönhetően könnyen emészthető tápanyagforrások. Ízesítésüknek megfelelően a gabonapelyhek mellett különböző gyümölcsöket: alma, meggy, szilva, körte, sárga- vagy őszibarack, meggy, áfonya is tartalmaznak. Ezáltal a gyümölcsök egész évben fogyaszthatók, igaz megszokott formájuktól eltérő módon. Ennek ellenére élvezeti értékük és hasznosságuk, valamint kálium- és kálciumtartalmuk megmarad, és gazdagítja a termék értékét.
A gyümölcsök mellett az olajos magok (földimogyoró, mogyoró, napraforgómag) kedvező zsírsav összetétele, valamint magas kálium- és foszfortartalma járul hozzá az egészség megőrzéséhez. Az egyéb fontos összetevők, mint a méz és a lecitin igen fontosak a szervezet számára, minden ember rendszeres táplálkozásában helyet kell kapniuk!

A müzlifélék a nap bármely szakában fogyaszthatóak, s különböző ízesítésük révén mindenki kiválaszthatja a számára legízletesebbeket. Ezáltal nem csak kellemes, harmonikus ízű csemegéhez juthatunk, hanem szervezetünk számára gyorsan hasznosuló energiáról is gondoskodunk.

Jó vitaminvadászatot, és jó étvágyat!
Exit mobile version