nlc.hu
Nyereményjátékok
Vitaminvadászat a Cerbonával

Vitaminvadászat a Cerbonával

Táplálkozásunkkor oda kell figyelnünk az élelmiszerek kiválasztására. Így egészségünk érdekében is teszünk valamit, és ráadásul a finomságokról sem kell lemondanunk!







Kattints a képre!
A vitaminok a szervezetünkben lezajló biokémiai folyamatok szabályozásához nélkülözhetetlenek. Testünkben a fehérjék, szénhidrátok és zsírok más anyagokkal reakcióba lépve termelik az energiát, építik a szöveteket. Ezeket a folyamatokat gyorsítják, vagy épp indítják be a vitaminok.

A vitaminokat alapvetően két nagy csoportra szokták felosztani: zsírban oldódó vitaminokra (A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin) és vízben oldódó vitaminokra (pl. C-vitamin, B vitamincsoport).

Az egészséges táplálkozás feltétele, hogy táplálékunk megfelelő arányú összetevőket tartalmazzon, azaz: – ötvenöt-hatvan százalék szénhidrátot, többségében összetett szénhidrátot, pl. gabonafélék, müzli, korpa stb.

Ezt az arányt figyelembe véve a táplálék nagy részét érdemes gyümölcsökből bevinni akár 50-60 százalékban is.






Nem megfelelő táplálkozás, a fokozott igénybevétel, terhesség, bizonyos élettani folyamatok, éghajlati tényezők, diéta stb. esetén vitamin és ásványi anyag szükségletünk megnövekedhet.

A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ásványok beépülését a csontokba – ez hat a csontnövekedésre és gyógyulásra. Hiánya – amelyet kiválthat vese-, ill. májbetegség, valamint a kevés napfény – a csontok fejlődési zavarát (angolkór) okozhatja.

Az E-vitamin védi a májat, erősít-regenerál, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja, ezért szexuális és nemi fejlődési zavarok gyógyítására használják. Hiánya izomsorvadást, vérszegénységet, valamint gyermeknemzési problémákat idézhet elő.
Természetes forrásai pl. a gabonamagvak csírái.





Müzlijeink, müzliszeleteink, s reggeli ételeink magas feldolgozási szintjüknek köszönhetően könnyen emészthető tápanyagforrások. Ízesítésüknek megfelelően a gabonapelyhek mellett különböző gyümölcsöket: alma, meggy, szilva, körte, sárga- vagy őszibarack, meggy, áfonya is tartalmaznak. Ezáltal a gyümölcsök egész évben fogyaszthatók, igaz megszokott formájuktól eltérő módon. Ennek ellenére élvezeti értékük és hasznosságuk, valamint kálium- és kálciumtartalmuk megmarad, és gazdagítja a termék értékét.
A gyümölcsök mellett az olajos magok (földimogyoró, mogyoró, napraforgómag) kedvező zsírsav összetétele, valamint magas kálium- és foszfortartalma járul hozzá az egészség megőrzéséhez. Az egyéb fontos összetevők, mint a méz és a lecitin igen fontosak a szervezet számára, minden ember rendszeres táplálkozásában helyet kell kapniuk!

A müzlifélék a nap bármely szakában fogyaszthatóak, s különböző ízesítésük révén mindenki kiválaszthatja a számára legízletesebbeket. Ezáltal nem csak kellemes, harmonikus ízű csemegéhez juthatunk, hanem szervezetünk számára gyorsan hasznosuló energiáról is gondoskodunk.

Jó vitaminvadászatot, és jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top