Így lesz menő bútordarab a nagyi hokedlijéből

Brandt Diána, Masni Dekoráció | 2016. December 13.
Sokszor nehezen válunk meg egy-egy régi bútordarabtól, főleg, ha mondjuk emlékek is kötnek hozzá. De ha nem szeretnénk, hogy a lakás úgy nézzen ki, mint egy raktár, érdemes a berendezéshez hangolni a régi darabot. Itt egy remek példa erre a Masni Dekorációtól.

Nagyon régóta játszottam a gondolattal, hogy az újrahasznosítási mániám keretei között új életet adok majd egy bútordarabnak. Eddig hiányzott a bátorság, meg őszintén szólva a cél is. Elsőnek jött a cél, éjjeliszekrény kell. Elárulom, most egy felfordított ikeás vödrön áll a lámpa az ágyam mellett, ami SOS-megoldásnak remek volt, de azért ennél talán egy picit jobb éjjeliszekrényem is lehetne. Vártam az ihletet, ami végül az egyik ingyenes, apróhirdetési oldalon jött meg. Rátaláltam erre a szörnyű állapotban lévő ülőkére, amit 3 utcával arrébb árult egy bácsika, 500 forintért, így lecsaptam rá.

TIPP 1

Mielőtt belevágsz a projektbe, nézd meg alaposan az ülőkét, hokedlit. A külleme kevésbé fontos, azon viszonylag könnyű segíteni, de a szerkezet maga legyen stabil, ne billegjen, és a lábai erősen tartsanak.

Amire szükséged lesz:
•    hokedli, ülőke, amit találsz
•    erős, jó minőségű csiszolópapírok, 60-as, 120-as és 180-as finomságban
•    ha van, kézi csiszológép, ha nincs, akkor egy marokcsiszoló
•    puha, mikroszálas rongy és egy darabka 100% pamut rongydarab
•    festék (én most vizes bázisú akrilfestéket használtam, de zománc- vagy sima akrilfesték is jó)
•    bútorolaj
•    ecsetek,
•    maszkolószalag
•    alátétnek papír
•    gumikesztyű

1. Húzz gumikesztyűt, végy egy nagy levegőt, és állj neki a csiszolásnak. Ez az egész munkafolyamat dandárja. A 60-as, azaz a legdurvább szemcsés csiszolópapírral állj neki.

2. A hokedlit, ha festett, ha lakkozott, mindenképpen meg kell szabadítani minden régi festéktől, lakktól, kosztól. Légy alapos! Egy csiszolópapír valószínűleg nem lesz elég, nekem egy kellett az ülőkéhez, egy-egy a két-két lábhoz és középtartókhoz.

3. Az ülőlap után a lábakkal folytasd. A képen jól látszik a már lecsiszolt, szép láb (világos), és az eredeti, lakkozott, koszos láb.

4. Amikor az egész ülőkével végeztél, tényleg mindenhol szép tiszta, akkor válts csiszolópapírt és a 120-as finomságúval csiszold át az egész ülőkét még egyszer.

5. Amikor végeztél a csiszolással, akkor egy puha, lehetőleg mikroszálas ronggyal (ez szedi össze a legtöbb port), töröld végig az egész ülőkét alaposan, ne maradjon poros sehol. Ha poros marad, nem tapad meg rajta rendesen a festék.

6. Döntsd el, hogy milyen mintát, színeket szeretnél festeni, és ennek függvényében maszkold ki az ülőkét. Én az ülőlapját és a lábak végét festettem fehérre. Így az ülőlap és a lábak találkozását és a lábak végét maszkoltam ki.

7. Vidd fel az első réteg festéket a portalanított, tökéletesen sima felületre. Az első réteg nem fogja szépen befogni a felületet, ne aggódj, jön még pár réteg a tökéletes eredményért!

8. Mikor tökéletesen megszáradt az első réteg az ülőlapon és a lábak végén, kapd elő a 180-as csiszolópapírt, és dörzsöld át vele a felületet. Ne aggódj, vissza fog szedni egy kevés festéket, de erre szükség van, hogy szép és egyenletes legyen következő réteg.

9. Portalaníts, és jöhet a második réteg!

10. Ha úgy ítéled meg, hogy egy harmadik réteg is elkelne (nálam elkelt), akkor várd meg, hogy megszáradjon a második réteg festék, most nem kell csiszolni, csak szépen kend fel a harmadik réteget.

11. Amikor kész vagy a festéssel, és minden száraz, szedd le a maszkolószalagot. A következő lépés az olajozás, ez gyönyörűen kiemeli és kontrasztot ad a fának a festék mellett, illetve bevonatot is képez rajta.

12. Az olajozás technikája a következő: az olajat ecsettel kend fel, majd egy tiszta pamut ronggyal töröld vissza. Száradás után ezt is felviheted több rétegben. Fontos, hogy mindig töröld vissza az olajat!

Az olaj teljes száradása után tedd a helyére az ülőkét és gyönyörködj benne kedvedre ! Jó munkát!

TIPP 2

A csiszolás maga nagy porral fog járni, így mindenképpen olyan helyet keress hozzá, ahol vagy nem számít a por (kültéren, a kert hátsó sarkában, ahol úgyis elmossa a következő eső), vagy könnyen össze tudsz utána takarítani.

Exit mobile version