Így rakhatsz rendet a lakásban tíz perc alatt a profik szerint

K.G. | 2018. Május 17.
Már az sem egyszerű feladat, hogy rendet tegyünk a lakásban, fenntartani ezt a rendet pedig még nehezebb, ha amúgy nem vagyunk rendrakós fajták. Szerencsére vannak olyan beállítottságú emberek, akik ismerik a rend trükkjeit, és meg is osztották a tapasztalataikat.

1. Tedd a rendrakást szokássá

Ezt tanácsolja Lisa Ruff, a The Neat Method cég főnöke, aki főállásban foglalkozik rendrakással.

„A rendrakás egy szokás, nem pedig egyszeri esemény. Ne bátortalanodj el, ha vannak olyan helyek a lakásban, ahol folyton újratermelődik a káosz. Ha jó rendszert dolgozol ki, akkor csak pár percedbe telik naponta, hogy a helyükre rakd a cuccokat.”

2. Kis lépésekkel kezdj, és ünnepelj gyakran

Samantha Pregenzer, a Simply Organized magazin gazdája szerint a rend titka az, ha lassan haladunk.

„Kis lépésekkel, lassan és okosan vágj bele a rendrakásba. Választhatod kiindulási pontnak az egyik fiókot vagy a dolgozóasztalodat is, a lényeg, hogy kis terület legyen, és ha sikerült rendbe tenni, ünnepeld meg magad. Még a legrendetlenebb klienseim is motiváltak lesznek, amikor látják, hogy a kis lépések összeadódnak, és végül rend lesz mindenhol.”

3. Mindennek legyen helye

Andrew Mellen hivatása az, hogy rendet teremtsen mások otthonában. Szerinte az első és legfontosabb a tárolás megoldása.

„Alaposan gondold át, milyen tárgyakra van szükséged, és ezeknek hol alakítasz ki helyet. Ha a tárolást megoldod, már gyerekjáték lesz ahhoz az egy szabályhoz tartani magad, hogy minden este visszatedd oda a dolgokat, ahova valók.”

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

4. Gondolkodj előre

Ashley Izsak, a Calmly and Chaotic gazdája szerint nem szabad hagyni feltornyosulni a rendetlenséget.

„Mindig gondolkodj annyira előre, hogy ne hagyd magad körül eluralkodni a káoszt. Gondolj arra, hogy este hogyan szeretnél leülni pihenni a kanapéra: szanaszét heverő játékok és papírok között vagy rendezett környezetben? Ha az utóbbi a válasz, akkor jusson ez eszedbe akkor is, amikor napközben meglátsz egy elöl hagyott holmit, és rögtön rakd el a helyére. Így nem lesz egy hegynyi pakolni valód a nap végén.”

5. Mindennap szánj rá pár percet

Sharon Lowenheim, a The Organizing Goddess szerzője szerint csak napi 10 perc kell hozzá, hogy rend legyen.

„Ha minden este rászánsz 10 percet, hogy elpakold a felhalmozódott holmikat, sokkal rendezettebb lesz az életed. Tedd el a ruhákat a szekrénybe, dobd ki a szennyest a szennyestartóba, mosogass el, pakold el az aznapi papírokat, ürítsd ki a zacskókat. Ha ezt mindennap megteszed, akkor tényleg csak tíz perc megy el rá, és nem kell kéthetente egy hétvégét szánnod a rendrakásra.”

Exit mobile version