Otthon

Szuper tippek, hogy egyszer s mindenkorra rendet tegyél az otthonodban

Egy japán takarítási szaktekintély elárulja, mit kell tenned, hogy mindig rend honoljon a lakásodban.

Marie Kondo nem egyszerű takarítónő. A japán hölgy a takarítás tudományának professzora, aki könyvet is írt arról, hogyan tarthatjuk hatékonyan rendben az otthonunkat. Kondo könyvét, mely a Takarítási technika, ami megváltoztatja az életed: a takarítás és a rendszerezés japán művészete címet viseli, 30 országban kiadták, az alapgondolatával pedig most te is megismerkedhetsz!

Kondo szerint jobb egyszer túlesni egy óriási nagytakarításon, mint nap mint nap ügyelni a tisztaság fenntartására. A hatékony nagytakarításnak a hölgy szerint két fázisa van: az egyik a felesleges holmiktól való megválás, a másik pedig helyet találni azon dolgok tárolásának, amikre tényleg szükségünk van.

Szuper tippek, hogy egyszer s mindenkorra rendet tegyél az otthonodban

Az első fázisban fő a határozottság. A használaton kívüli tárgyak bedobozolását Kondo teljesen elveti. Kérdezzük meg magunktól egy tárgyat a kezünkbe véve: örömömet lelem benne? Ha a válasz igen, tartsuk meg, ha nem, dobjuk ki! A szakember szerint hatékonyabb, ha nem szobánként haladunk a lomtalanítással, hanem kategóriánként: ruhák, könyvek stb. Hozzáteszi azt is, hogy ne hagyjuk, hogy a rokonok beleszóljanak a dolgunkba és hogy ne ítéljük a rég hordott ruhákat otthoni viseletnek (inkább dobjuk ki őket!).

Szuper tippek, hogy egyszer s mindenkorra rendet tegyél az otthonodban

Ezután jöhet a megmaradt dolgok okos és praktikus tárolása. Kondo itt is hangsúlyozza, hogy kategóriánként rendszerezzünk. A ruháink tárolásánál meglepő dolgot javasol: ne egymásra hajtogassuk a ruhadarabokat, hanem egymás mellé, vertikálisan!

A hölgy szerint ezek után már nem lesz gondunk az otthonunk rendben tartásával – legalábbis sokkal kevesebb, mint azelőtt!

Szuper tippek, hogy egyszer s mindenkorra rendet tegyél az otthonodban

Forrás: Brightside

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top