Rohadásszagú a világ legnagyobb virága, a raflézia

nlc | 2020. Május 22.
Ami számunkra brutális bűz, az a virágot beporzó rovarok számára csalogató illat.

A Délkelet-Ázsiában, főleg a Maláj-félszigeten, Borneón és Szumátrán élő raflézia a világ legnagyobb virága. Nevét Sir Stamford Raffles brit gyarmatosítóról kapta, aki először bukkant a virágra a 19. században Indonéziában. A hivatalos nevét legalábbis, ugyanis a növényt bűzvirág, illetve óriás bűzvirág néven is emlegetik, míg angolul a neve stinking corpse lily, vagyis – igen kifejező módon –  bűzlő holttest liliom. Mindebből már kikövetkeztethető, hogy ennek a rafléziának csak a látványa szép, a szaga viszont irgalmatlanul büdös.

A növény bimbója nagyjából 10 hónap alatt nő meg, majd néhány napig virágzik. Magának a virágnak mindig öt, vörösesbarna szirma van, középen pedig egy kehely található, mely akár hat liter víz befogadására is képes. Virágzás alatt rothadó húshoz hasonló bűzt áraszt, mégpedig azért, mert a rovarok, elsősorban a döglegyek számára, melyek beporozzák, ez a vonzó. Miután a raflézia elvirágzik, nyálkás, fekete folt marad a helyén.

Raflézia (Fotó: Getty Images)

A raflézia parazita életmódot folytat, azaz más növényeken élősködik. Rendkívül ritka és veszélyeztetett növény, melynek több mint 20 faját fedezték már fel.

A legkisebb rafléziák virága is tányér méretű, míg a nagyoké átlagosan 1 méter átmérőjű, a súlyuk pedig 15 kiló körüli. Az eddigi legnagyobb rafléziát Szumátra szigetén találták idén januárban, virág átmérője 111 centiméter volt. 

A bűzvirágot a helyiek gyakran még bimbó formájában leszedik, ugyanis a népi gyógyászatban használják. Ebből készült teát isznak például a nők szülés után, ugyanis úgy tartják, hogy tisztítja a méhet, valamint segít visszanyerni a terhesség előtti alakot is.

Leg-leg-leg

Kíváncsi vagy rá, hogy melyik a legmagasabb fa Magyarországon? Nos, Pósfai György természettudós 2018-as adatai alapján az Iharosberényben talált, 51,65 méter magas duglászfenyő az. Ez a méret majdnem a duplája, egy tízemeletes lakótelepi háznak.

Virágok csokorba szedve!

Exit mobile version