Így gondozd a liliomot!

nlc | 2020. Július 05.
A liliom klasszikus és kimondottan látványos dísze a kertnek, de bizonyos fajtái balkonládában is tarthatók. Elmondjuk, hogyan gondozd.

A liliomoknak mintegy 90 faja és számtalan hibridje létezik. Főleg Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában terjedtek el, hazánkban elsősorban a vad-félvad, botanikai liliomfajokat termesztik, ezek bírják ugyanis az itteni éghajlatot és talajt. A többszörös hibridek elsősorban vágott virágként népszerűek. 

A fehér liliom (L. candidum) képe már egyiptomi síremlékeken is látható. Vitatott, hogy a Bibliában többhelyütt is szereplő liliom melyik faj, egyes nézetek szerint a fehér, mások szerint a királyliliom (L. regale). A rómaiak Junónak szentelték, számukra a reménység szimbóluma és a trónörökös jele volt. A régi római pénzeken spes populi Romani felirattal liliom díszlett. A kereszténység a zsidóktól vette át, mint a tisztaság és ártatlanság jelképét. (Forrás: Wikipedia)

Liliomot inkább a kertbe érdemes ültetni, de ennek hiányában a kisebb termetű fajtákat ládában, dézsában is nevelheted, balkonnövényként.

Liliom

A fehér liliom igazi klasszikus (Fotó: Getty Images)

Liliom

A kert látványos dísze (Fotó: Getty Images)

Liliom

Sásliliom (Fotó: Getty Images)

Liliom

Sárgában is csodaszép (Fotó: Getty Images)

Liliom

Különleges színváltozat (Fotó: Getty Images)

Liliom

Stargazer liliom (Fotó: Getty Images)

Ültetés

Gondozás

Még több kertészkedés

Exit mobile version