Életmód

Így spórolhatsz rengeteg vizet kertészkedés közben

Tudtad, hogy a legtöbb slag egyáltalán nem alkalmas öntözésre?

Itt a nyár és bár az elmúlt napok időjárása alapján igazán nincs szükség öntözésre, de az előttünk álló forróbb hetekben muszáj lesz pótolni a vizet a kerti növények alól. Locsolás közben azonban rengeteg vizet elpazarolhatunk, ha nem figyelünk pár apróságra. Lássuk, mivel kedvezhetünk növényeinknek és a pénztárcánknak!

Válassz megfelelő eszközt!

A hagyományos kerti slagok többsége nem túl hatékony, mert rengeteg víz megy veszendőbe pára vagy szivárgás formájában. Érdemes inkább csepegtető rendszert vagy a zuhany fejéhez hasonló, úgynevezett öntözőrudat vásárolni.

Ne öntözd túl a növényeket!

A túl sok víz ugyanolyan káros a növényeknek, mint a túl kevés, ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen típusú virágok, fák és bokrok állnak a kertben és az eltérő igényekhez igazodni. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, akkor járunk el jól, ha csak enyhén benedvesítjük a földet, nem kell tocsogósra locsolni!

Tippek a takarékos kerti öntözéshez

Válassz megfelelő eszközt a takarékos locsoláshoz, öntözéshez! (Fotó: Getty Images)

Reggel öntözz!

Lehetőleg kora reggel, amikor még valamivel hűvösebb van, mert ilyenkor a víz még be tud szivárogni a gyökerek közé, nem párolog el a felszínről. A reggeli öntözés a növényeknek is segít a napi vízháztartásuk szabályozásában. Van, aki esténként szeret locsolni, ez azonban a gombásodás kockázatát növeli, mivel a gombák szeretik a nedves, sötét helyeket.

Hideg vízzel locsolj!

Főleg a forró nyári napokon kell rá odafigyelni, hogy a slagot árnyékos helyen tartsuk, ellenkező esetben a benne lévő víz felmelegedhet, sőt, akár fel is forrósodhat, ami komoly sokkot okozhat az érzékenyebb növényeknek.

Ritkábban, többet

Az emberek táplálkozásával ellentétben, a növények öntözésénél érdemes inkább ritkábban, nagyobb mennyiséget öntözni, ahelyett, hogy gyakran kisebb adagokban locsolnánk a növényeket, utóbbinak ugyanis az a veszélye, hogy a növények nem eresztik le túl mélyre a gyökereiket a földbe. Ökölszabályként érdemes az évelőket minden másnap, a bokrokat-cserjéket pedig 3-4 naponta locsolni. Ha virágládában is tartunk növényeket, azok földjét tartsuk nyirkosan, de ne locsoljuk meg annyira, hogy megálljon a ládában a víz!

További cikkeink a kertészkedéssel, növényápolással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top