Otthon

6 nélkülözhetetlen tipp, hogy neked legyen a legcsodásabb tulipánod a kertben és a vázában!

A tulipán a tavasz egyik legkedveltebb virága. Most tippeket adunk, hogy a kerted színpompás díszei legyenek, és abban is segítünk, hogy a lakásban a lehető legtovább élvezhesd a szépségét és illatát.
ÍGy érdemes gondozni a tulipánt

A tulipánok a tavasz szimbólumai, amik a nárciszok és ibolyák mellett beragyogják a kertet, és kellemes illatot varázsolnak az otthonokban. Talán sokan tudják, hogy bár a virág Hollandia egyik jelképe, valójában Törökországban jelent meg először. Megnevezését a turbán szóból eredeztetik, és ha jobban belegondolunk, a tulipán virága egy kicsit tényleg hasonlít is a török fejfedőre.

A virág ültetése nagyon egyszerű, gondozása azonban már egy kis odafigyelést igényel, mivel a tulipánhagymák rövidebb élettartamúak, mint mondjuk a nárciszok. A tulipánt laza, kigyomlált talajba kell ültetni, ami lehet egy kicsit savas pH-értékű. Ha most jutna eszedbe tulipánt ültetni, akkor van egy rossz hírünk: a hagymákat már októberben a kert napos, meleg részébe kell ültetni, hogy tavasszal virágba boruljon. Jó hír viszont, hogyha lecsúsztál az őszi ültetésről, akkor tavasszal még megpróbálkozhatsz vele egy cserépben. Ilyenkor arra figyelj, hogy a cserépnek hűvös, de fényes helyre kell kerülnie, és nem szabad a virágot sokszor öntözni.

Így gondozd a kerti tulipánodat!

  • A tulipánok a virágzás ideje alatt nem igényelnek nagy gondozást. A lényeg, hogy a növény elég napfényhez és vízhez jusson a kertben, de nem szabad túlöntözni. Ha elég eső esik, akkor nem lesz szüksége plusz locsolásra. Ugyanez igaz a benti, cserépben nevelgetett virágra is, ami még érzékenyebb a sok folyadékra. 
  • Ha a tulipánod elvirágzott, akkor a szárat távolítsd el, nehogy a földbe szóródjon a virág bibéje, és elvegye a tápanyagot a hagymától. A leveleket ezután hagyni kell nőni, mivel ilyenkor ezek táplálják a növényt. Legalább nyár elejéig nem szabad őket levágni, ellenkező esetben a következő évben lőttek a virágzásnak. 
  • Miután nyáron eltávolítottuk a leveleket, a tulipánhagymát száraz, hűvös helyen érdemes tárolni, és ősszel kell újraültetni, hogy tavasszal ismét káprázatos látványt nyújtson a kertben.

Trükkök, hogy a lakást is sokáig díszítse

A vázában tartott tulipán üdítő tavaszi dekorációja lehet egy lakásnak. A vágott virág általában 5-12 napig áll el a vázában, ehhez azonban szükséges, hogy szinte naponta friss vizet kapjon. Ezenkívül a következő pontokat érdemes betartani, hogy a tulipán minél később hervadjon el:

  • Vágd vissza! – a tulipánokat érdemes visszavágni 3-5 centivel, így lehetősége nyílik jobban felvenni a vizet. A lényeg, hogy a szárat mindig átlósan vágd vissza, hogy nagyobb terület maradjon a tápanyagfelvételre.
  • Minél hamarabb tedd vízbe! – A lemetszett tulipánnak rengeteg vízre van szüksége, ezért ha virágboltban vagy piacon veszed, azonnal tedd vízbe. Olyan helyről inkább ne vegyél virágot, ahol nem vízben árulják őket, mert hamar búcsút inthetsz a szirmoknak.
  • Találj neki megfelelő helyet! – Tartsd távol a tulipánt a közvetlen napfénytől, a meleg fűtőtesttől és a gyümölcsöktől, utóbbiak ugyanis olyan anyagokat bocsátanak ki, amik segítik a virágok hervadását.

Akár a szabadban, akár a lakásban tartod majd a tulipánokat, fogadd el, hogy csak néhány napig vagy maximum két hétig lesz az otthonod dísze. Éppen ezért, ha azt akarod, hogy a környezeted illatmámorban és színpompában ússzon, ültess más virágokat is mellé, amik a nyarat is átvészelik majd.

Még több tavaszi virággal kapcsolatos cikk:

Kiemelt kép: Profimedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top