Bálint gazda öröksége: 3 tanácsa a csodálatos kerthez augusztusra

nlc | 2020. Augusztus 04.
Bálint gazda élete során annyi tanáccsal látott el minket a kerti munkákhoz, hogy ha figyelünk rá, gyönyörű, burjánzó kert kerülhet ki a kezünk közül.

Az augusztus nemcsak a nyaralásról és pihenésről szól annak, akinek kertje van, hanem van azért teendő a virágokkal, veteményessel, gyümölcsökkel bőven, nem lehet csak úgy keresztbe tett karral élni ilyenkor sem. Bálint gazda tanácsaival pedig biztosra vehetjük a sikert, érdemes hallgatni a nemrég elhunyt mester tanításaira, melyek fennmaradtak a honlapján lévő cikkekben és könyveiben.

Augusztusi feladatok a kertben

Az augusztus a másodvetés ideje, ám a kánikula miatt érdemes csak kora reggel és este kertészkedni – figyelmeztet Bálint gazda.

1. A letermett zöldségek helyett jöhet az új

Augusztusra már leteremnek a veteményes kertben a zöldségek általában, a saláta, karalábé, zöldhagyma ágyása kiürül, úgyhogy épp itt az ideje, hogy kigyomláljuk, felgereblyézzük és újakat vessünk a helyükre. Vethetünk augusztusban uborkát, cukkinit, sárgarépát, céklát, sóskát vagy spenótot is. Sőt, a megszokottól eltérő módon Bálint gazda a fejes salátát is javasolja, hogy augusztusban vessünk belőle, mert az őszi hónapokra már lehet is enni, ami nem érik be, az pedig áttelel.

Augusztusban is van dolog a kertben! (Kép: Unsplash)

2. Ha van szőlő, támad a gomba

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy terem a szőlő a kertünkben, akkor augusztusban különös figyelemmel kell kísérni ezt a csodás gyümölcsöt:

Fordítsunk fokozott gondot a termő szőlőtőkékre: a túlságosan dús lombozat késlelteti a cukorképződést és a fürtök beérését, ezért a hónaljhajtásokat tőből vágjuk ki, a túlságosan hosszúakat pedig csonkázzuk meg. A fürtök felett a hajtásokon azonban feltétlenül maradjon három-négy, egészséges lomblevél.

Ráadásul a csapadékos időjárás kedvez a gombáknak (peronoszpóra, lisztharmat, szürkerothadás), Bálint gazda javaslata szerint ezért nem árt egy újabb permetezés a késői érésű szőlőknek augusztusban.

3. A tavaszi virágok ideje

A kétnyári növényeket augusztusban kell elvetni ahhoz, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk. Bálint gazda tanácsa alapján a százszorszép, nefelejcs, árvácska, sárga viola, szakállas szegfű és holdviola vetésének van itt az ideje. Azért kell most elvetni ezeket a virágokat, hogy legyen ideje a palántáknak megerősödni, áttelelni, majd kora tavasszal virágáradattal köszönteni a napsütéses évszakot.

Forrás: 1.; 2. 

Még több kerti tipp

Exit mobile version