Így kell átnézetned a gázkazánod a fűtési szezon elején

nlc | 2020. Október 19.
Már biztos te is feltekerted otthon a fűtést, hogy ezeken az esős őszi napokon legalább a négy fal között ne kellejen dideregned. Jó esetben ez egy egyszerű mozdulat volt, és máris áradt a meleg. Sokan vannak azonban, akiket kellemetlen meglepetés ért, mivel a hónapokig nem használt gázkazánjuk egyszerűen nem akart beindulni. Már csak ezért is érdemes a fűtési szezon elején átvizsgáltatni ezeket a berendezéseket, de ezen kívül még más nyomós okai is vannak. Mutatjuk, mi a teendőd a gázkazánod karbantartásával kapcsolatban.

A gázkazánok olyanok, mint az autók: ahhoz, hogy biztonságosan és takarékosan működjenek, időről időre át kell őket nézni, ki kell őket takarítani, sőt kell őket „vizsgáztatni” ahhoz, hogy használhasd. Aki ebben a kérdésben előrelátó volt, már nyár végén elvégeztette a karbantartást, de még azok sem késtek el, akik a fűtési szezon kezdetére halasztották ezt a feladatot.

Lépj, még mielőtt beköszönt a tél

Egy gázkazánt – legyen az hagyományos, nyílt égésterű „kéményes” készülék vagy a legmodernebb, zárt égésterű, kondenzációs kazán – rendszeresen át kell vizsgáltatni. Ez nem csupán egy jó szándékú ajánlás a kedves vásárlónak, hanem kőkemény törvény, amely amellett, hogy kötelezővé teszi a karbantartást, azt is egyértelműen kimondja, hogy a tulajdonos a felelős mindazokért a károkért, személyi sérülésekért és balesetekért, amik eme kötelezettség elmulasztásból származnak. Egyszóval a karbantartás és a készülékek ellenőrzése semmiképpen nem egy halasztható, opcionális teendő, hanem kötelesség. (Egyébként nem csupán a gázkazánokra vonatkozik ez a rendelet, hanem valamennyi gázkészülékre, így például a hazánkban még a mai napig is több százezer háztartásban működő és meglehetősen elavult parapetes gázkonvektorra is!)

A minőség és biztonság őrlángja – Miért olyan fontos a karbantartás?

Mivel a kötelező karbantartás kiadásokkal és időráfordítással jár, joggal kérdezheted, miért muszáj ezt neked végigcsinálni? A válasz egyszerű: a gázüzemű készülékekre a tűz- és robbanásveszély miatt fokozottan oda kell figyelni, és mindent meg kell azért tenni, hogy állandóan biztonságosan üzemeljenek. A karbantartás azonban nemcsak a biztonságot növeli, hanem más vonalon is hasznos neked. Például egy rendszeresen átnézetett készüléknek alacsonyabb lesz a szerviz díja, nő az élettartama és csökken a meghibásodás kockázata. Pont úgy, mint egy autónál…

Egy gázkazánt évente ellenőriztetni kell a hatályos törvények szerint azért, hogy biztonságosan és hatékonyan működjön a készülék (Fotó: immergas.hu)

Gyakori kérdések és válaszok a karbantartásról

Sokan vannak, akiknek rutinfeladatot jelent a gázkazán-karbantartás elvégeztetése, de olyanok is szép számmal akadnak, akiknek ez a dolog teljesen új – például azért, mert most költöztek ilyen fűtésű otthonba, vagy nemrég cserélték le a régi fűtési rendszerüket. Az alábbi válaszok nekik lehetnek igazán hasznosak, de rajtuk kívül természetesen azoknak is, akik épp egy gázkazán vásárlását fontolgatják. Nekik egyébként a választáshoz még egy kis extra segítséget is adunk: kattintgassák végig Immergas honlapján ezt az egyszerűen használható kazánválasztót, és a végén a „gép kidobja”, hogy a ma elérhető leghatékonyabb kondenzációs kazánok közül melyik az, amelyik a személyes igényeiknek és életvitelüknek a legideálisabb. Most pedig jöjjenek a karbantartással kapcsolatos leggyakoribb kérdések és a rájuk adott válaszok!

Ki végezze el a karbantartást?

Semmiképpen se te – kivéve, ha megfelelő képesítéssel rendelkező, a karbantartásra jogosultságot szerzett gázszerelő vagy. A miniszteri rendelet ugyanis előírja, hogy kizárólag ilyen szakemberek nyúlhatnak a készülékhez. A jogosult szerelők hivatalos listájából itt keresheted meg azt, aki hozzád a legközelebb található. A jogosultságot egyébként a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) által kiadott, arcképes igazolvány igazolja – a munka elkezdése előtt kérd meg a szerelőt, hogy ezt az igazolványt mutassa meg neked!

Azt is érdemes megjegyezni, hogy legtöbb gázkazángyártó az általa kínált jótállás folytonosságához csak a vele szerződött szervizes munkáját fogadja el, ezért a legjobb, ha felhívod a gyártót, vagy felkeresed a honlapjukat. A korábban már említett Immergas például itt listázza a vele szerződött szerelőket, és csak akkor lehet érvényesíteni az 5 éves garanciájukat, ha erről a listáról választasz szakembert. 

Ennek nagyon is praktikus és logikus oka van, mégpedig az, hogy a szerződött szerelőkkel folyamatosan kapcsolatban van a gyártó, és minden készülékről megfelelő információt és alkatrész ellátást biztosít számukra.

Mikor kell karbantartást végeztetnem?

A készülék gyártója a kazánhoz adott használati útmutatóban határozza meg, hogy mikor kell a berendezést átvizsgáltatni. Általában évente egyszer kell erre sort keríteni. Ajánlott még a fűtési szezon előtt a feladatot elvégeztetni, mert október végére már nagyon zsúfolt a szerelők naptára, és sokat kell várni rájuk.

Mit kell tennem karbantartás előtt?

Nézd meg a gázkészüléked márkajelzését és típusszámát, és diktáld be ezt telefonon a szerelőnek, amikor időpontot egyeztetsz vele. Ezekből az adatokból ő előre felkészülhet az esetleges hibák elhárítására, ami sok időt takaríthat meg mindkettőtöknek.

Meddig tart a karbantartás?

A gázkészülék kialakításától függően legfeljebb 1-2 óra.

Mit kell elvégeznie a karbantartás során a szerelőnek?

A vizsgálat során a szerelő alaposan végignézi a készüléket, és ellenőrzi, hogy minden alkatrész jó állapotban van-e, különösen a hőcserélő és az égő. Ha szükséges, akkor természetesen kicseréli az elhasznált, hibás alkatrészeket. A vizsgálat és az esetleges cserék után jön a takarítás, ami nagyon fontos része a karbantartásnak. Ugyanis ha belül is tiszta és pormentes a készülék (és az alkatrészei jó állapotban vannak), akkor biztos, hogy a következő szezont gond nélkül ki fogja szolgálni.

Mi az én dolgom a karbantartás közben?

Csupán annyi, hogy beengeded a szerelőt, és hozzáférést adsz neki a készülékhez. Fontos, hogy a karbantartás után kérj részletes jegyzőkönyvet a munkáról (ez tartalmazza az elvégzett munkák felsorolását, valamint a beszabályozás után mért üzemeltetési paramétereket), mert csak ezzel tudod igazolni, hogy a karbantartási kötelezettségednek eleget tettél. Őrizd meg ezt a jegyzőkönyvet!

Mennyibe kerül?

Szerelőnként és a készülék kialakításától függően változó a díj, de általában 15-30 ezer forint körüli összegre számíthatsz. Ebben az árban benne van általában a tisztítószer is, amivel kipucolják a kazánt.

Van olyan rejtett költsége a karbantartásnak, ami csak a helyszínen derül ki?

Magának a karbantartásnak nincsenek rejtett költségei, ezt az árat előzetesen telefonon is egyeztetheted a szerelővel. A helyszínen felmerülő javítási munkák, alkatrészcserék és azok szerelési költsége viszont jelenthet előre nem látható többletkiadást.

Reméljük, a fenti válaszok minden kérdésedre megfeleltek, és most már aggodalmak nélkül, magabiztosan vágsz bele a kötelező karbantartásba. Minél előbb túlesel rajta, annál kényelmesebb és nyugodtabb lesz számodra az előttünk álló fűtési szezon, és végig finom meleg lesz az otthonodban!

 

Exit mobile version