Ezerszer mérgezőbb lehet, ha valaki fa helyett szeméttel fűt

FEL | 2021. Január 13.
A tévhitekkel ellentétben nem a szegénység a fő oka, hogy sok helyen szeméttel fűtenek, hanem a tudatlanság, a megfelelő ismeretek hiánya.

A Levegő Munkacsoport szakemberei szerint akár ezerszer mérgezőbb lehet, ha valaki fa helyett szeméttel fűti az otthonát. Pedig a fa sem feltétlenül környezetbarát, nemcsak a kéményen keresztül, hanem a lakásban is mérgezi a levegőt. 

Magyarország egyébként sincs jó helyzetben, ha a légszennyezést vesszük, de a szilárd tüzelés okozta egészségkárosodások szempontjából tényleg sereghajtók vagyunk. Nálunk a második legrosszabb a helyzet az Európai Unióban.

Érthető, ha Budaörsön civil kezdeményezésre az önkormányzat ingyenesen hívható zöld számot indított, itt várják a szeméttel fűtéssel kapcsolatos bejelentéseket. Ha valaki bizonyíthatóan hulladékkal tüzel, azt a rendőrség kivizsgálja, és amennyiben indokolt a bejelentés, jelez a járási hivatal felé és akár háromszázezer forintos is lehet a kiszabható bírság.
Eddig nyolc bejelentés érkezett, büntetést még senki sem kapott.

Tudtad?

Mit tegyünk, ha valaki a környezetünkben hulladékot éget?

 

  • Ha ez nem hoz eredményt, az illetékes kormányhivatal járási kirendeltségénél, illetve az önkormányzatnál lehet bejelentést tenni. (Helyszíni szemlére az önkormányzat illetékesei fognak kivonulni, az eljárás lefolytatására a járás hivatott.) A bejelentő kérheti adataink zártan kezelését, tehát nem kell bosszútól tartania.
  • Vidéken a polgárőrség is intézkedik, bár jogköre nincsen.
  • Hétvégén, illetve munkaidőn kívül a 112-t érdemes hívni.

 

 

(RTL, ClimeNews)

Kiemelt kép:

Foglalkoznunk kell a légszennyezettséggel!

Exit mobile version