Veszélyben a Tranzit: egy szeretett bisztró és kultúrtér segélykiáltása

Haranghy Orsi | 2022. Szeptember 28.
„A Tranzit kávézó 18 éve színhelye vidámságnak, melegségnek, előadásoknak, kiállításoknak, adománygyűjtéseknek, koncerteknek és különböző eseményeknek. (...) Barátságok, szerelmek szövődtek itt, házasságok köttettek, családok és mély kapcsolatok alakultak a szemünk láttára. Ez a hely most veszélybe került.”

A Kosztolányi Dezső tér ikonikus épületében, az egykori távolságibusz-pályaudvar várótermében nyílt 18 évvel ezelőtt a Tranzit Art Café. Az Egri Orsolya által vezetett kávézó azóta a XI. kerület egyik kedvelt közösségi terévé, kulturális helyszínévé és nem utolsósorban vendéglátóhelyévé vált. Napi ebédmenüjük a környék egyik kedvence, kitartottak a pandémia alatt is. Sütemény- és tortabeszállítójuk a kiváló, szintén újbudai Édes Sári.

Népszerűségüket rendszeresen használják fel családokat segítő adománygyűjtésre, kiállítások, zenés és irodalmi estek helyszíne, nyáron szabadtéri vetítéseket rendeznek, kvízjátékaik telt házasak.

Fotó: Tranzit Art Café Facebook

A Budapest Építészeti Nívódíj dicsérő oklevelében részesült épület

A Bukarest utcai autóbuszpályaudvar akkor igen modernnek számító együttesét 1963 nyarán adták át, majd megszűnésével néhány évig üresen állt. 2004-es átépítését követően a rá következő évben a kávézó Budapest Építészeti Nívódíj – dicsérő oklevél elismerésben részesült.

A munkálatokat végző Borsay Attila építészműterme így írt a feladatról: „Megóvtuk a külső perontetőket, alattuk a kávéház terasza funkcionál most, amelyet sűrűn kiültetett növényzet véd a portól és a zajtól, intim belső oázist hozva létre, itt létesült Magyarország első párakertje. Az épület most, mint egy megtisztított talált tárgy várja a vendégeket kívül és belül, a tetszhalott ház új élettel töltötte meg a környéket, a felújítással gazdagodott belső-Kelenföld.”

A több mint száz ember vendégül látására alkalmas kulturális és gasztrotér most segítséget kér.

„Kedves vendégeink!
A Tranzit kávézó 18 éve színhelye vidámságnak, melegségnek, előadásoknak, kiállításoknak, adománygyűjtéseknek, koncerteknek és különböző eseményeknek.
Igyekeztünk részt venni mindenféle szociális szerepvállalásban, hogy kiálljunk a számunkra fontos értékek mellett.
Barátságok, szerelmek szövődtek itt, házasságok köttettek, családok és mély kapcsolatok alakultak a szemünk láttára.
Ez a hely most veszélybe került. A mindenkit sújtó gazdasági válság és a megnövekedett rezsiköltségek ránk is hatással voltak.
A jelenlegi állás szerint szeptember 30-ig tudjuk nyitva tartani a kávézót, de bízunk benne, hogy a segítségetekkel átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot.
Szponzorokat is keresünk!
Tranzit”

Aki szeretne és tud segíteni a Tranzit Art Café fennmaradásában, keresse őket az itt megtalálható elérhetőségek egyikén.

A Tranzit helyszínéről így ír a Pestbuda várostörténeti lap

„A Bukarest utcában az 1960-as években modernnek számító stílusban elkészült épületet Félix Vilmos tervezte. Érdekessége, hogy a szinte csupa üveg forgalmi épület mellé, a tér másik végébe 1967-ben szociális épület került, és a kettő között feszül az előregyártott betonelemekből kialakított, izgalmasan hullámzó farkasfogas tető. A várócsarnok alapterülete nem volt kevés, 130 négyzetméter, amelyet Rác András kompozíciója díszített. A falon postakocsit ábrázoló mozaikkép volt látható, míg a mozaikok fölé vasból készült autóbuszok kerültek, szimbolizálva a közúti közlekedés fejlődését. Az 5 és fél négyzetméteres mozaik idővel megkopott, sérült, de 1981-ben maga a művész újította fel. A mű ma is az eredeti helyén, az épület belső falán látható, de a vasplasztika új helyre, az épületen kívülre került.” Olvassa tovább a Domonkos Csaba cikkét a Pestbudán!

Forrás

„1 perce mindenkinek van! Ülj le egy percre! Igazi fára! Vegyél egy nagy levegőt!” / Fotó: Tranzit Art Café Facebook

Exit mobile version