A legolcsóbb főzelék védelmében! Pár száz forint, kis odafigyelés és nyoma sincs a plakátragasztónak

Haranghy Orsi | 2022. Október 15.
A főzelékek szürke eminenciása, pedig a sárgaborsófőzelék igenis finom!

A létező egyik legolcsóbb főzelék, számos menzás-kifőzdei rossz emlékkel. Akinél a sárgaborsó mégis a rehabilitált státuszba került, valójában nem is érti, hogy mi a gond vele. Az olyan csúfnevek, mint a plakátragasztó vagy a betonfőzelék, valójában csak a rossz főzési módok és „tovább olcsósítás” miatt születtek meg. Betonkemény a liszttel való tömegnövelés miatt lesz, jóllehet főzés közben megfelelően hígítva-kevergetve mindenféle tejtermék nélkül is finom, krémes állagú lesz.

A főzelékmarketingben jeleskedett blogger, Főzelékes Feri is így írt róla 2014-ben: „Mondjuk azt nem tudom, hogy mennyire megy ritkaságszámba, de én speciel azok közé tartozom, akik imádják a sárgaborsót. Elég csak rágondolni az illatára és összefut a nyál a számban. Most is nagyokat nyelek, mert az egész lakást belengi a fűszeres, fokhagymás illat. Imádom. (…) Szerintem megérdemli, hogy leemeljük a menzák zsíros, csúszós tálcáiról!”

Mautner Zsófia korábban így érvelt az nlc-n a sárgaborsófőzelék rántása ellen: „Két dolgot állapítottam meg: egyrészt teljesen érthetetlen, hogy jutott eszébe valaha valakinek berántani a sárgaborsót. Hiszen önmagában is olyan tömény és sűrű, hogy a liszt csak tovább erősíti csirizes jellegét.” Ő a receptjében curryporral és friss korianderrel készítette el keletiesen.

Létezik zöld színű sárgaborsó is! / Fotó: frederique wacquier, Getty Images

Ezért is nevezzük feles borsónak

Sokan nem tudják, de a sárgaborsó valójában nem egy önálló növényfaj. Valójában a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és természetes módon felezett változata: szárítva a borsószemek két lencse formájú részre esnek szét. Kedvelik a közel-keleti konyhák is, Indiában alapélelmiszer, Kínában pedig pürét főznek belőle, megcukrozzák, és édességként fogyasztják.

Görög módra: fava / Fotó: Stephen Outram / EyeEm, Getty Images

Ismerős lehet görögországi nyaralásokról a fava, e gazdagon fűszerezett, népszerű egytálétel. A görögök babérlevéllel, rozmaringgal és citrommal is ízesítik, és pitával eszik.

Mennyi az annyi?

Körülnéztünk, mennyiért kapható most ez az alapanyag. A sárgaborsót leggyakrabban fél kilogrammos kiszerelésben árulják. A legolcsóbb ajánlat 270 forintos. Innen indulunk tehát, a legtöbb helyen 400 forint körüli áron kapható, a legdrágább feles borsó 620 forint volt, a bio sárgaborsó fél kilója pedig 910 forint.

A szépséges hüvelyesek: babok, borsók, lencsék / Fotó: Helen Camacaro, Getty Images

Miért válasszuk gyakrabban a sárgaborsót?

Sárgaborsó deluxe – így extrázd a főzelékedet!

  • Ha szeretnénk krémesebbé varázsolni, jól áll neki a tejszín és a kókusztejszín is.
  • Más íze lesz fehér- és feketeborssal. Próbáljuk ki, hogy ízlik jobban.
  • Adhatunk neki füstös ízt is, ha füstölt sonkát főzünk bele. Így máris tartalmasabb, húsos ételt kapunk.
  • Extra fűszerként leggyakrabban curry kerül bele. Ez egy határozott, indiais ízvilágot és élénksárga színt ad neki – ha éppen erre vágynánk.
  • Ha szeretnénk a hétköznapi látványt feldobni, szórjuk meg a tetejét pirított magvakkal, például szezámmaggal.
  • Szereti a chilit is!

Egy kis felesleges luxus: parmezánszórással a tetején / Fotó: dlerick, Getty Images

Egyszerű sárgaborsófőzelék recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version