Aranysakál kószált egy pécsi óvoda területén

S. Z. | 2022. November 21.
Évek óta bejárnak Pécsre az aranysakálok, amelyek az emberre nem veszélyesek, de megjelenésük riadalmat okozhat.

Az elmúlt években többször megjelentek az aranysakálok Pécs belvárosában; az állatok a lakott területen keresnek maguknak menedéket és élelmet, mert a természetes környezetükből kiszorultak – írja a Bama.hu.

A múlt héten Ispitaalján, Pécs egyik belső városrészében láttak besurranni egy aranysakált az egyik óvoda területére. Miután a környéken nem ez az első eset, Barkóczi Csaba ispitaaljai fideszes képviselő levelet írt a jegyzőnek, és hatósági intézkedést sürgetett.

A képviselő szerint az aranysakálok félnek az embertől, ezért nem veszélyesek, de megjelenésük riadalmat kelt a lakosságban. Barkóczi azt kérte a jegyzőtől, hogy távolítsák el az aranysakálokat a városrészből, másrészt a városi hulladékkezelési cég számolja fel azokat a gócpontokat, amelyek a belső városrészekben búvóhelyként szolgálnak az erdei ragadozóknak.

Az aranysakálok drasztikusan elszaporodtak az utóbbi időben Magyarországon, a legtöbb állat Somogy megyében és Baranyában jelent meg, pár évvel ezelőtt 6500 példányt tartottak számon a szakemberek. 

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Soumyabrata Roy / NurPhoto via AFP)

Exit mobile version