Veszélyben a híres magyar gyógyvíz

nlc | 2023. Szeptember 09.
A klímaváltozás hazánkat is elérte.

Fogynak a dolgozók a centenáriumát tavaly ünnepelő Mira keserű gyógyvíz tiszajenői telepén – számolt be a SZOLJON.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál szerint az utóbbi időben tízről ötre csökkentették a helyi palackozóüzemben dolgozók számát, miután a palackozást áthelyezték egy parádsasvári üzembe. A vízforgalmazó cég közölte, hogy a leépítés egyik oka, hogy csökkent a kereslet a Mira termékekre. Annyi alkalmazottat hagytak Tiszajenőn, amennyi a vízkinyerésnél és a szállításnál szükséges.

Viszont más probléma is felmerült a gyógyvízzel kapcsolatban, mégpedig a csapadékhiány.

“A klímaváltozás gyakorlatilag csapadékmentessé tette az Alföld nagy részét. Töredékmennyiségű égi áldás hull a kelet-magyarországi területekre, amely miatt a talajvíz szinte eltűnt a térségből. Tudni kell, hogy a Mira vizet alig pár méteres mélységből hozzuk felszínre, amely az agyagos földből kioldódó ásványi sókkal dúsítottak, ez teszi a vizet gyógyhatásúvá. Nos, ha nincs eső, nincsen Mira gyógyvíz sem. Kiapadóban van a terület ilyen tekintetben” – mondta a lapnak a gyógyvízet forgalmazó a Medaqua Kft. egyik vezető munkatársa.

Tiszajenő polgármestere szerint a létszámleépítés nem érinti a községet, mivel nem a helyiek dolgoznak az üzemben, a cég azonban éves szinten több százezer forint iparűzési adót fizet be az önkormányzatnak, ami fontos bevételi forrásnak számít. Az esetleges bezárással ez megszűnne.

Exit mobile version