Nyüzsögnek a gigaszöcskék Szársomlyón

F.C. | 2024. Június 02.
Hatalmasra nő ez a rovar.

Ellepték Szársomlyót a leghosszabb testű hazai rovarok, azaz a fűrészlábú szöcskék – írja a Sokszínű Vidék. Ez a rovar ritkán látható, Erdős László ökológus elmondása szerint a napokban mégis nagy számban nyüzsögtek a Szársomlyón.

“A fűrészlábú szöcske a leghosszabb testű rovar, 15 centiméteres vagy akár hosszabb is lehet. Ez már a trópusi rovarvilágban is szép méretnek számít, itthon meg pláne” – magyarázta az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.

A fűrészlábú szöcske (Saga pedo) a száraz gyepekben él. Ragadozó, kizárólag élő ízeltlábúakat fogyaszt. Szinte csak nőstényei vannak, akik hímek nélkül is képesek szaporodni.

Mint a portál megjegyzi, ez a hatalmasra növő rovar védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pár éve amúgy Székelyföldön volt durva szöcskeinvázió. Több millió rovar lepte el akkor a Gyergyói-medencét: hangosan ciripeltek és folyamatosan élelmet kerestek a legelőket károsító, úgynevezett fogasfarkú szöcskék. Felmásztak mindenre, ami az útjukba került: autókerékre, de az emberek lábára is. A 4-5 centiméteres, nagy méretű szöcskék szinte egyszerre jelentek meg. Valószínűleg túl enyhe volt akkor a tél, ezért élhette túl ilyen sok példány a hideget. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version