Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Kiderült, hogy a szöcskék és a selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé – olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.
„Legalább kétmilliárd ember, a Föld lakosságának negyede rendszeresen fogyaszt rovarokat. A többieknek még egy kis biztatásra van szükségük” – fogalmazott Mauro Serafini, az olaszországi Teramói Egyetem professzora, a Frontiers in Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A tudós szerint fontos, hogy olyan szempontokra hívják fel az emberek figyelmét, amelyek megkönnyítik számukra a választást. A táplálék íze és látványa nagyon fontos, de például sokak számára az is ösztönző, ha egy étel egészséges.

Ehető rovarok (forrás: Europress)
„Az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. De mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé az antioxidáns-tartalom szempontjából” – magyarázta a professzor.
A kutatók egy sor ehető rovart és gerinctelent vizsgáltak meg antioxidáns-kapacitásuk szempontjából. A szöcskék, selyemhernyók és tücskök vízben oldódó kivonataiban volt a legmagasabb az antioxidáns-kapacitás: ötször magasabb, mint a friss narancslében. Az óriás-énekeskabócában, az óriás-vízibogárban, a fekete tarantulában és a fekete skorpióban viszont elhanyagolható volt az antioxidáns-kapacitás. „Világos a trend: a növényevők antioxidáns-kapacitása magasabb” – mutatott rá a professzor.
A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a rovarok antioxidáns-kapacitásának emberre gyakorolt hatását vizsgálni kell, mivel ez még tisztázatlan.
(MTI)