Egészség

Kiderült: egészségesebb a szöcske és a tücsök, mint a narancslé

Az ehető rovarokban annyi vagy több az antioxidáns, mint a friss narancslében.

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Kiderült, hogy a szöcskék és a selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé – olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.

Legalább kétmilliárd ember, a Föld lakosságának negyede rendszeresen fogyaszt rovarokat. A többieknek még egy kis biztatásra van szükségük” – fogalmazott Mauro Serafini, az olaszországi Teramói Egyetem professzora, a Frontiers in Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A tudós szerint fontos, hogy olyan szempontokra hívják fel az emberek figyelmét, amelyek megkönnyítik számukra a választást. A táplálék íze és látványa nagyon fontos, de például sokak számára az is ösztönző, ha egy étel egészséges.

Ehető rovarok (forrás: Europress)

Az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. De mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé az antioxidáns-tartalom szempontjából” – magyarázta a professzor.

A kutatók egy sor ehető rovart és gerinctelent vizsgáltak meg antioxidáns-kapacitásuk szempontjából. A szöcskék, selyemhernyók és tücskök vízben oldódó kivonataiban volt a legmagasabb az antioxidáns-kapacitás: ötször magasabb, mint a friss narancslében. Az óriás-énekeskabócában, az óriás-vízibogárban, a fekete tarantulában és a fekete skorpióban viszont elhanyagolható volt az antioxidáns-kapacitás. „Világos a trend: a növényevők antioxidáns-kapacitása magasabb” – mutatott rá a professzor.

A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a rovarok antioxidáns-kapacitásának emberre gyakorolt hatását vizsgálni kell, mivel ez még tisztázatlan.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top