11 hely a lakásban, amit mindenki kihagy takarításkor – Te is megfeledkezel ezekről?

S. Z. | 2024. Október 03.
Rengeteg olyan pontja van a lakásnak, amelyeket nem szoktunk rendszeresen megtisztítani, és emiatt nagyon piszkosak tudnak lenni.

A gyors takarítási tippeknek és trükköknek köszönhetően a rengeteg időt és energiát meg lehet spórolni, és anélkül, hogy órákat töltenék a lakás kipucolásával, rumli- és piszokmentes lehet az otthonunk. Ezek apró, rendszeres praktikák nagyon hasznosak, de megvannak a maguk korlátaik.

Még azok is, akik igazán odafigyelnek és tisztaságra, és rendszeresen takarítják az otthonukat, szembesülhetnek azzal, hogy elhanyagolták lakásuk néhány rejtett és nehezen hozzáférhető részének tisztítását – vagy legalábbis nem takarították olyan gyakran, mint kellene.

Teljesen természetesen, hogy ami nincs szem előtt, arról elfeledkezünk a takarításnál is; könnyen előfordulhat például, hogy a tűzhely oldalán lecsorgó dolgok egészen addig észrevételnek maradnak, amíg ki nem költözöl a lakásból. Mutatunk néhány olyan dolgot a lakásban, amelyeket valószínűleg te is kihagyod, és nem szoktad takarítani.

Kaktuszok egy redőnyös ablak előtt

A redőnyökön és reluxákon rengeteg por összegyűlhet, ami nemcsak kellemetlen látvány, de akár az egészségedre is káros lehet a porallergia révén. Különösen a reluxák jelentenek problémát, hiszen a lakáson belül vannak, de ugyanez vonatkozik a többi belső árnyékolóra is a bambusz rolótól kezdve a pliszé függönyökig. Nincs mese, le kell törölni a port, esetleg ki lehet próbálni egy reluxatisztító kefét, amely egyszerre több lamellát pucol meg (Fotó: Unsplash)

Ajtókeret tetejét tisztító kéz

Az ajtókeretek teteje egy másik olyan hely, amely szinte mindig poros. Ezt a területet portörlővel, mikroszálas kendővel vagy porszívóval tisztíthatod meg, majd meleg, szappanos vízzel a töröld át keret többi részét is (Fotó: Getty Images)

Egy nő az ágy alatt takarít

Felnőttként már nem félünk az ágy vagy a kanapé alatt rejtőző szörnyektől, pedig ha elhanyagoljuk ezt a területet, egész ijesztő állapot alakulhat ki – már ami a tisztaságot illet. Erre a feladatra a robotporszívó a legkényelmesebb megoldás, de a hagyományos is tökéletesen megfelel célra (Fotó: Getty Images)

Egy nő a tűzhelyet takarítja

Ha nem beépített főzőlapod van, hanem szabadon álló tűzhelyed, akkor készülj fel a legrosszabbra! Miközben főzöl, észre sem veszed, hogy mi minden folyik le a készülék oldalán. Húzd ki a tűzhelyet, és szabadulj meg a felgyülemlett zsíros ételmaradéktól (Fotó: Getty Images)

Fuga takarítása

Hiába takarítod lelkiismeretesen a fürdőszobát, lehet, hogy nem fogod igazán tisztának érezni. Ebben a járólapok és csempék közötti fugák a ludasak, amelyeket csak ritkán tisztítunk meg. Ez is a legjobban utált mélytisztító teendők közé tartozik, bár a speciális fugatisztító szerek és eszközök valamennyire könnyebbé tehetik a feladatot. Az biztos, hogy ha egyszer túl vagy rajta, valóban ragyogóan tiszta lesz a fürdőszobád (Fotó: Getty Images)

Egy tévé távirányítója

Bár a tévét a legtöbb ember naponta bekapcsolja, csak kevesen érzik fontosnak, hogy rendszeresen megtisztítsák a távirányítót. Oké, nem látszik piszkosnak, de hemzsegnek rajta a kórokozók. Egy fertőtlenítő kendővel gyorsan letudható a feladat, de utána várj kicsit, hogy megszáradjon a kütyü (Fotó: Unsplash)

Egy nő áll a konyhában kezében papírlappal

A konyhában főzés közben felszálló füst, gőz és parányi ételrészecskék jó része szekrények tetején telepedik meg. Ezt a zsíros, ragacsos maradványt nem könnyű eltávolítani, főleg, ha elhanyagoltuk. Érdemes zsíroldóval rendszeresen megtisztítani a szekrények tetejét, ez sokkal könnyebb, mint évekig hagyni, aztán nagy küzdelem árán leszedni. Jó megoldás az is, ha zsírpapírral borítod be a szekrény tetejét (Fotó: Pexels)

Egy nő a szegélylécet takarítja

A szegélyléceket és a hidegburkolatok lábazatát sem szokás rendszeresen tisztítani, ami nem is csoda, hiszen kinek van kedve térdelve görnyedni és takarítani. Pedig ha vannak háziállataid, vagy nagy a forgalom az otthonodban, akkor havonta egyszer érdemes időt szánni rá. A munkában a porszívó kefés feje sokat segíthet (Fotó: Getty Images)

Egy nő a sütőt takarítja

A sütő belseje nem annyira meglepő terület, de az biztos, hogy toplistás a legjobban utált konyhai takarítási feladatok között. Amíg nincs öntisztító sütőd, nem marad más, mint beszerezni egy hatékony sütőtisztító szert, és nekiállni a súrolásnak (Fotó: Pexels)

Egy nő megfogja az ajtó kilincsét

A kilincsek egy másik olyan területet jelentenek, amelyeket gyakran fogdosunk, ám a takarításnál megfeledkezünk róluk. A fertőtlenítő kendő vagy a fertőtlenítős vízbe mártott rongy is megfelelő a kilincsek tisztán tartásához (Fotó: Pexels)

Egy hűtő hűtőrácsa

A hűtőszekrény mögötti területről nagyon könnyű megfeledkezni, hiszen sosem húzzuk ki a berendezést. Pedig olykor érdemes lenne, mert a por és a többi szennyeződés nemcsak ront a lakás higiéniáján, hanem ha olyan a hűtő, akár a készülék hatásfokát is ronthatja (Fotó: Getty Images)

(CNET)

Exit mobile version