nlc.hu
Otthon

Szennyezett konyhai mosogató veszélyei

Kegyetlen betegséget okozhat, ha elhanyagolod ezt a konyhai eszközt!

A konyhai mosogató takarításának elhanyagolása komoly fertőzések melegágya lehet.

Mindenkivel megesett már, hogy csak az alapos konyhai takarítás befejezése után döbbent rá: a mosogató bizony kimaradt a rendrakásból. Pedig ez súlyos hiba: a piszkos mosogató egészségügyi problémákhoz vezethet. A mosogatóban meggyűlt mocsok elhúzódó köhögést, megfázást, fülfertőzést is okozhat – idéz a Blikk egy szakértőt:

A dugós lefolyók felületén megfelelő karbantartás híján

felgyülemlik a mocsok. Az így kialakult „szennydugók” a dugulás mellett egészségkárosító hatásúak is. Eleanor Potter szerint a szőr és a szennyeződés felgyülemlése a lefolyóban olyan biofilm kialakulását okozhatja,ami aztán kiváló táptalajt biztosít különféle baktériumtársulások számára.

Kegyetlen betegséget okozhat, ha elhanyagolod ezt a konyhai eszközt!

A biofilm vagy biohártya mikroorganizmusai egybefüggő bevonatot képező sejtekből áll. Alkotóelemei baktériumok, archeák, protozoák, miközben gombák és algák is elfordulhatnak bennük.

A biofilm kellemetlen szaga mellett

akár még a 2600 féle szalmonella baktérium élőhelyéül is szolgálhat. A konyhai mosogató kiemelten kockázatos ilyen szempontból, mivel hőkezelt és nyers ételmaradékok egyaránt megfordulnak benne az általuk létrehozott biofilm pedig az ételre vagy az edényekre is rákerülhet – figyelmeztet Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem Közegészségügyi Főiskola mikrobiológusa a Prevention.com írásában.

A konyha mellett a fürdő takarítása is kiemelten fontos:

itt a sampon szulfátjai, a tusfürdőben lévő szilikon okoz gondot, miután elkeveredik a szennyeződésekkel és a fogkrémmel, akár eltömődést is okozva. Az eltömített lefolyóból visszacsapó víz pedig a bőrünk mellett ételeinket is beszennyezheti.

Így akadályozd meg a biofilm kialakulását:

·         Szódabikarbóna használata a zsíros lerakódások feloldásához

·         Fogselyem használata a csapszelepek alapos tisztításához

·         A csaptelep vízporlasztójának (perlátor) rendszeres takarítása

·         Tojás vagy nyers hús feldolgozása után alapos takarítás

·         Lerakódásokkal érintkező felületek rendszeres, alapos takarítása

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top