Kiderült, mennyi időnk van letusolni edzés után, bőrgyógyász árulta el a választ

Sz.Cs. | 2024. Október 04.
A bőrgyógyászok szerint komoly jelentősége van annak, hogy edzés után mikor tusolunk le, éppen ezért azt is elárulták, hogy mennyi időnk van a tisztálkodásra annak érdekében, hogy megőrizzük a bőrünk egészségét.

Sajnos nem mindig van lehetőségünk arra, hogy edzés után rögtön letusoljunk, hiszen vannak olyan helyek, ahol nincs is rá lehetőség vagy kicsit óckodunk a higiéniai körülményektől. Habár egyikünk sem szereti, az izzadság nagyon fontos feladatokat lát el. 

„Az izzadságra azért van szükség, hogy hűtsük a bőrt. A bőrben lévő verejtékmirigyek által termelt, a bőr felületére kivezetett váladék elpárologtatva leviszi a testhőmérsékletünket” – mondja Dr. Claire Wolinsky bőrgyógyász a HuffPostnak

A szakemberek azt mondják, hogy az izzadság döntő szerepet játszik az egészséges bőr megőrzésében, mivel nem csak a test hőmérsékletét szabályozza, de a méreganyagokat is segít eltávolítani. A sok jótékony hatása ellenére szinte mindenki negatívumként tekint az izzadságra, hiszen olykor kellemetlen szagokkal jár. 

Az izzadság alapjáraton nem büdös, de a hónaljban és a más érzékeny területeken élő baktériumok előszeretettel fogyasztják az izzadáskor keletkező olajat, így keletkeznek a büdös melléktermékek” – magyarázta Michelle Henry bőrgyógyász. Ezeket szem előtt tartva felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyorsan kell lezuhanyozni az edzés után, hogy a bőrünk a lehető legegészségesebb és legfrissebb legyen. 

Az óra mindig ketyeg 

A szakértők egyetértenek abban, hogy legyen szó edzés vagy stressz okozta izzadságról az óra mindig ketyeg, éppen ezért a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy a lehető leghamarabb álljunk be a tus alá. Az intenzív edzés után ajánlott egyből tisztálkodni, azonban azt is elárulták, hogy mennyi időnk van akkor, ha erre nincs lehetőségünk.

A tisztálkodásnak egy órán belül meg kell történnie, ha leizzadtunk. Ha nem tisztítjuk meg a bőrünket azonnal, a baktériumok összekeverednek az izzadsággal, amely irritációt, eltömődött pórusokat és kellemetlen testszagot okoznak

– mondja a szakember, majd azt is hozzátette, hogy ebben a folyamatban a ruhának is nagy szerepe van. A bőrgyógyász szerint a szintetikus anyagú edzőruha hamarabb rátapad az izzadt bőrfelülethez, az elárt pórusok pedig szőrtüszőgyulladáshoz és pattanásokhoz vezethet. 

„Ha hagyjuk, hogy az izzadság és a faggyú felhalmozódjon, akkor az nemcsak pattanásokhoz vezethet, hanem az élesztőgombák szaporodását is elősegíti.”

A bőrgyógyász szerint ennyi időnk van arra, hogy letusoljunk az edzés után (Fotó: Pexels)

Mit tegyünk, ha nem tudunk időben átöltözni? 

A bőrgyógyász szerint abban az esetben, ha edzés után nem tudunk lezuhanyozni, érdemes váltóruhát magunkkal vinni. 

„Segíthet, ha tiszta, száraz ruhába öltözünk át, hogy csökkentsük a bőrirritáció vagy a mikroorganizmusok elszaporodásának kockázatát” – részletezte, majd azt is hozzátette, miszerint segítséget nyújthatnak még az alkoholmentes, micellás oldatos törlőkendők használata. 

Exit mobile version