Lefagyasztják az épp lejáró húsokat, majd féláron adják őket a vevőknek – Rendben van ez így?

Á.K. | 2024. Október 06.
Az élelmiszerpazarlás megállítására a svájci Coop bolthálózat egy izgalmas trükköt eszelt ki. Mit gondolsz, nálunk lenne rá érdeklődés?

Kísérleti jelleggel 16 svájci üzletében a Coop hálózat lefagyaszt bizonyos friss hústermékeket, miután azok elérik a lejárati dátumukat, majd figyelemfelkeltő matricával ellátva kedvezményes áron adják el őket a vásárlóknak. A kedvezmény nem is kicsi, a Coop konkrétan féláron adja ezeket a termékeket – hívta fel a figyelmet a szokatlan akcióra a magyarmezőgazdaság.

Egy vásárló a fagyasztott húsárut nézi az élelmiszerboltban (fotó: Getty Images)

Az így lefagyasztott húsokat egy „Verwenden statt Verschwenden” (Használd hulladék helyett) matricával jelölik meg, hogy a vásárlóik könnyen azonosíthassák őket. A cég szóvivőjének elmondása szerint megfelelő tárolással az ilyen húskészítmények (például a darálthús vagy a csirkemell) akár 90 napig is eltarthatók, és azok a vásárlóik, akik ezeket a termékeket választják, hozzájárulnak az élelmiszerpazarlás visszaszorításához.

Az intézkedésre azért is kerülhetett most sor, mert változtak a svájci élelmiszer-biztonsági szabályok, és az új szabályok ezt már lehetővé tették.

Exit mobile version