nlc.hu
Otthon

Ezeket ne tedd a fagyasztóba

Tedd! Ne tedd! Mi kerülhet a fagyasztóba, és mi az, amit soha ne rakj bele?

Bizonyos ételek kizárólag fagyasztva tarthatók el hosszabb távon, ám olyanok is jócskán akadnak, amelyeket tilos a mélyhűtőben tárolni.

Az olyan termékek esetében, mint nyers húsok vagy a mirelitek, teljesen egyértelmű, hogy a fagyasztóban a helyük, ám ezen kívül még számos olyan étel van, melyeket kiválóan tárolhatsz így hónapokon át, ahogy olyasmik is, akiket viszont soha nem szabad fagyasztani. Listába szedtük, mit és meddig tarthatsz el a mélyhűtőben, illetve mik azok az ételek, melyeknek semmi keresnivalójuk ott.

Amiknek a fagyasztóban a helyük

  • Baromfi, egészben: 1 év
  • Szeletelt sertés, marha, bárány, csirke, pulyka, kacsa, liba, vagy vadas hús: 6 hónap
  • Szeletelt szalonna: 3 hónap
  • Steak: 1 év
  • Olajos hal: 4 hónap
  • Nyers hal: 8 hónap
  • Előfőzött zöldségek:1 év
  • Fagyasztott gyümölcs: 8 hónap
  • Gyümölcslé: 6 hónap
  • Kenyér: 6 hónap
  • Kenyértészta: 3 hónap
  • Sütemények: 6 hónap
  • Fagylalt: 4 hónap
  • Levesek és szószok: 3 hónap
fagyasztó

Fotó: Getty Images

Ezeket soha ne tedd a fagyasztóba

  • Tejtermékek: a tej, a joghurt, a tejföl, az író és a puha sajt fagyasztás után ehetetlenné válik, mivel megváltozik az állaga.
  • Tojások: kitágulnak és szétrepednek a mélyhűtőben.
  • Magas nedvességtartalmú gyümölcsök, zöldségek, illetve leveles zöldségek: ha megfagynak, majd kiolvadnak, a textúrájuk, ízük megváltozik.
  • Nyers burgonya: míg a mirelit krumplinak természetesen ott a helye, a teljesen nyers burgonyát soha ne dobd be a mélyhűtőbe, ugyanis leolvasztáskor megpuhul és szemcsés állagot kap.
  • Kávé: tévhit, hogy az őrölt- vagy a szemes kávé a fagyasztóban tovább megőrizné az aromáját, valójában éppen elveszíti azt.
  • Már kisütött, panírozott ételek: a fagyasztás, majd az újbóli kiolvasztás során ezek a ropogós fogások ernyedtté válnak, amin az újbóli olajsütés sem segít.
  • Kiolvadt húsok: ha a hús egyszer már kiolvadt, tilos újrafagyasztani, ugyanis a baktériumok már elszaporodhattak rajta, és a későbbi felhasználáskor akár az ételmérgezés veszélye is fennáll.
  • Lefőzött tészta és rizs: a maradék tésztát vagy rizst sem érdemes a fagyasztóba tenni, ugyanis kiolvasztáskor pépes és íztelen lesz.
  • Dobozos vagy palackozott üdítők, konzervek: az ilyen élelmiszerek a fagyasztóban kitágulnak, és a csomagolás akár szét is robbanhat.

Még több házi praktika:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top