Gasztro

5 perc munkával készül a házi joghurt, gép sem kell hozzá

Három egyszerű lépésben, tisztán, adalékmentesen. Nem kell többé a műanyagpoharas.

Egészen csodálatos világban élünk, a problémáink mind gombnyomásra oldódnak meg. Van már tojásfőző gépünk meg joghurtkészítő gépünk is, csak minek? Persze-persze, főtt tojásnak meg joghurtnak, de ha egy különösen őszinte pillanatunkban magunkba tekintünk, hamar rájövünk, hogy tök fölöslegesen. Tojást egy kis lábosban, a mikrón lévő óra segítségével is meg lehet főzni a kívánatos állagúra (lágy tojás: forrástól számítva 3 perc, félkemény: 6 perc, kemény 10 perc), a joghurtkészítés meg még ennél is egyszerűbb, mert még az időt sem kell mérni.

Házi joghurt, a harmadik üveggel már megettem (Fotó: Belső Olga)

Házi joghurt, a harmadik üveggel már megettem (Fotó: Belső Olga)

Természetesen adódik a kérdés, hogy miért készítene az ember otthon joghurtot, amikor csak leemeli a boltban a polcról, és tessék, már kanalazhatja is. Azért, hogy ne kelljen másfél deci joghurtonként a szemétbe dobni egy soha az életben le nem bomló műanyagpoharat.

De megéri-e otthon pepecselni vele, vagy az egész csak sötétzöld széplelkűsködés?

Nos, határozottan állítom, hogy megéri, leginkább azért, mert olyan viccesen egyszerű, hogy mire megszokja a tudatunk a gondolatot, hogy most pedig joghurtot csinálunk, már készen is vagyunk. Tényleg.

A joghurt ugyebár tejből készül, különböző kultúrák segítségével. A kultúrát (tudom, könyvből szerzi az ember – jó vicc volt) ebben az esetben egy pohár bolti joghurtból szerezzük, és ha ügyesek vagyunk, ez volt az utolsó, amit életünkben meg kellett vásárolni. A kultúra, jelen esetben, lactobacillusokból és különböző gombákból, baktériumokból áll, amik a tejsavas erjedésért felelősek, és a joghurtban laknak. Ez az, ami a reklámokban olyan rejtélyesen cseng (bifidus valami), és mivel senki nem tudja, hogy miről van szó, de latinul van, állati meggyőzően hangzik. Maradjunk abban, hogy nagyon-nagyon sokféle mikroorganizmus létezik, ami képes a tejet joghurttá fermentálni, és nem igazán érdemes hasra esni egyiktől sem. Egyszerűen csak teszik a dolgukat, ami igazán szép tőlük. Ez a sokszínűség egyébként az, ami határozottan jót tesz a bélflórának. 

Hogyan készül a házi joghurt?

  1. Felmelegítjük a tejet
  2. Belekeverünk két kanál joghurtot
  3. Betesszük száraz dunsztba és másnapra kész.

Házi joghurtot lehet készíteni házi és bolti tejből egyaránt, sőt még laktózmentesből is. A nagykönyv szerint minél zsírosabb tejet érdemes 20-30 percen át, 80 fok körüli hőmérsékleten főzni, vagy 15 percig 90 fok körül, de ha ez tényleg követelmény lenne, ami nélkül nincs joghurt, bele sem kezdtem volna ebbe a cikkbe.

Szóval, ha nyers tejünk van, amihez leginkább tejautomatából tudunk hozzájutni, akkor forraljuk fel, majd hűtsük le annyira, hogy az ujjunkat simán bele tudjuk dugni. Ha bolti tejünk van, akkor a forralást nyugodtan átugorhatjuk: egyszerűen melegítsük fel a tejet annyira, hogy ne égesse az ujjunkat. Összehasonlításként gondoljunk a fürdővíz hőmérsékletére, valami olyasmire lesz itt is szükség.

A meleg tejbe kanalazzunk bolti natúr joghurtot, nagyjából egy liter tejhez két evőkanállal, és keverjük el. Nem kell homogénre vagy csomómentesre, csak úgy tessék-lássék.

Az így beoltott tejet töltsük tiszta üvegekbe, lazán csavarjuk rá a tetejüket, majd tegyük be dunsztba a paplanok közé. A joghurtban lévő mikroorganizmusok elkezdenek dolgozni, a dunszt pedig gondoskodik közben a folyamathoz kívánatos hőmérsékletről.

Másnap kiszedjük a dunsztból az üvegeket és csodálkozva látjuk, hogy kész a selymesen finom és egészséges, adalékmentes házi joghurt. Tehetsz bele gyümölcsöt, szörpöt, házi lekvárt, készíthetsz belőle turmixot, sütheted sütibe vagy kanalazhatod csak úgy, mert finom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top