nlc.hu
Gasztro

Erre is jó az alufólia

10 dolog, amire talán eddig nem használtad az alufóliát

Az alufóliát a legtöbben csak csomagolásra, illetve edények lefedésére használjuk, pedig számos más dologra is bevethető a háztartásban.
Alufólia
  1. Az alufólia helyettesítheti a dörzsi szivacsot mosogatásnál. Gyúrj belőle egy kézre eső méretű, tömör gombócot, és már sikálhatod is vele az edényeket.
  2. A fóliát ezüstékszerek, illetve bármilyen más ezüstből készült tárgy tisztítására is használhatod, mégpedig az ioncsere módszerével. Egy tálat bélelj ki alufóliával, úgy, hogy a fólia fényes oldala legyen felfelé, majd töltsd fel forró vízzel, amihez aztán adj egy evőkanál fehérítőmentes mosóport (nem folyékony mosószert) vagy ennek hiányában sót! Ebbe áztasd be 10-15 percre az ezüsttárgyakat, majd vedd ki és alaposan öblítsd le azokat!
  3. Ha szeretnéd felgyorsítani a vasalást, a vasalódeszkát a huzat alatt fedd be egy réteg alufóliával! Ez ugyanis visszasugározza a vasalóból érkező hőt, így gyorsabban kisimulnak a gyűrődések.
  4. Ha magára a vasalótalpra égett rá valamilyen szennyeződés, alufóliával azt is könnyen eltávolíthatod. Várd meg, míg a vasaló kihűl, majd egy alufóliából gyúrt gombóccal súrold le róla a szennyeződést!
  5. A megkeményedett barnacukor visszanyeri normál állagát, ha a darabjait alufóliába csomagolva beteszed a sütőbe 5 percre, 150 fokon.
  6. A kicsorbult ollókat is megélezheted alufólia segítségével. A fóliát hajtogasd össze minimum 4 rétegben, majd az ollóval vagdoss bele legalább 6-7-szer!
  7. Ha tölcsérre lenne szükséged, ám nincs otthon ilyened, vagy csak nem találod, alufóliából néhány mozdulattal készíthetsz egyet. 
  8. A radiátorok hatékonyságát is növelheted, ha egy kartonlapot bevonsz alufóliával (úgy, hogy a fényes fele legyen kifelé) majd ezt a radiátor mögött rögzíted. A lap így a szoba felé sugározza vissza a hőt, amit egyébként a fal nyelne el.
  9. Az elemmel működő készülékekben a rugók, melyek az elemeket tartják, egy idő után általában meglazulnak. Ha ezt tapasztalod, hajtogass össze egy kis darab alufóliát, majd tedd rugó és az elem közé, így utóbbi stabilan a helyén marad.
  10. Az alufólia a kertben is jól jön. Ha távol akarod tartani a rovarokat a növényeidtől, vágj vékony csíkokat alufóliából, majd ezt keverd össze mulccsal és szórd az ágyások köré. Bónuszként az alufólia a fényt is visszaveri a növényeidre.

(Nyitókép: Profimedia)

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top