Így készítsd fel a szobanövényeket a hideg hónapokra

Bagaméri Viki | 2024. Október 12.
Az őszi-téli hónapok nemcsak a kinti növényeket teszik próbára, hanem azokat is, amiket a négy fal között nevelgetsz. Mutatjuk, hogy viseld gondjukat!

Akár tetszik, akár nem, megállíthatatlanul itt az ősz, ami azt jelenti, hogy a mozdítható növényeket ideje beköltöztetni a kertből vagy a teraszról. Ezt semmiképp ne halogasd addig, míg 10 fok alá csökken a hőmérséklet, mert az már komolyabb károkat is okozhat a zöld kedvencekben!

Az őszi-téli időszakra szobanövénnyé vált virágokat kezdetben megviselheti a helyváltoztatás, de emiatt nem kell kétségbe esned, ha megfelelően bánsz velük, megbarátkoznak az új helyzettel. A hőmérséklet és a páratartalom változását azok a növények is megérzik, amiket mindig is a lakásban tartottál, ilyenkor őket is másképp kell gondozni.

Válts téli üzemmódra!

Azon túl, hogy már nem szökik a magasba a hőmérők higanyszála és csökken a levegő páratartalma, az is fontos változás a növények számára, hogy kevésbé erőteljes fény éri őket, miközben rövidülnek is a nappalok.

Mindezek hatására a növények életfolyamatai lelassulnak, amolyan nyugalmi állapotba kerülnek. Ennek következtében jóval kevesebb öntözésre van szükségeük, mint a nyári forróságban, és a tápoldatozás sem olyan lényeges számukra ilyenkor, mint a napsütötte hónapokban. 

Bizonyos növények vízigénye annyira lecsökken, hogy elég lehet havonta(!) egyszer meglocsolni őket – ha ennél gyakrabban tennéd, azzal előidézhetnéd a gyökerek rothadását, ami akár a növény pusztulásához vezethet. Nézd meg, hogyan tehetsz leginkább a szobában lakó növények kedvére a hidegben!

Öntözés
Öntözés (1)
Öntözés (4)
Öntözés (2)
Öntözés (3)
Öntözés (5)

Fotó: Getty Images – Firn

Exit mobile version