Házi praktikák karácsonyi foltok ellen

nlc | 2014. December 10.
Az ünnepi vendégsereg utáni takarítás gyakran legalább annyi energiát emészt fel, mint a felkészülés a látogatók és az ünnep méltó fogadására. Néhány egyszerű praktikával azonban megkönnyíthetjük a dolgunkat: lássuk, milyen módszerekkel szabadulhatunk meg a leggyorsabban a karácsonyi foltoktól!

Gyanta

A gyantafoltot terpentinbe vagy benzinbe mártott puha ronggyal lehet a leghatásosabban eltávolítani. Dörzsöljük át a foltot valamelyik szerrel, ezután a foltos részt szappanos vagy folttisztítószeres vízben öblítsük. Ha a folt nagy és régi, először jól áztassuk át terpentinben, majd amikor a gyanta feloldódott, alkohollal töröljük le, és langyos, mosószeres vízben mossuk ki.

Viasz
A karácsony a fény ünnepe, ezért nélkülözhetetlen kelléke a gyertya. Ahol gyertya van, ott viaszfolt is lesz előbb-utóbb. Ha lecseppent az abroszra, kárpitra vagy más textíliára a viasz, már nem érdemes kapkodni: várjuk meg, amíg megszilárdul. Ha lehet, tegyük hűtőbe az anyagot vagy tegyünk rá nejlonzacskóban jégkockát, majd törjük fel a kemény viaszpecsétet, és szedegessük le a darabokat. A maradékot itatóspapírral és vasaló segítségével szedhetjük ki: tegyünk a szennyezett anyag mindkét oldalára itatóspapírt és alacsony fokozaton vasaljuk át a foltot.

Vörösbor
Az egyik leggyakoribb karácsonyi “baleset”, hogy vörösbor folyik a ruhánkra vagy az abroszra. Azt a legtöbben tudják, hogy ilyenkor sót kell szórni a foltra, de az már kevésbé közismert, hogy javíthatjuk a hatékonyságot azzal, ha sózás előtt fehérbort öntünk a szennyeződésre, mivel ez segít semlegesíteni a foltot. A foltot ezután itassuk fel, de ne dörgöljük. Ha a sós kezelés után is maradt folt, akkor folytassuk ecetes vízzel, és menjünk rá még mosószeres ronggyal is. Hagyjuk pár percig hatni őket, majd öblítsük ki.

Zsír
A roskadásig rakott ünnepi asztal mellől kevesen kelnek úgy fel, hogy egy-két zsírfoltot ne gyűjtenének a ruhájukra vagy a hófehér abroszra. Mielőtt nekiállunk ezt kimosni, satírozzuk be fehér krétával, vagy szórjuk be hintőporral, esetleg kukoricakeményítővel, mert ezek magukba szívják a zsiradékot. Többször is megismételhetjük a műveletet finomabb kelméken (például selyemruhán) is. A zsírtalanítás után folttisztítóval átitatott kendővel “lazítsuk” tovább a foltot, végül meleg vízzel öblítsünk.

Kávé
A kávéfolt az egyik legkellemetlenebb szennyeződés, de erre is létezik hatékony módszer. Abban az esetben, ha a folt még friss, enyhén glicerines vagy sós langyos vízben mossuk ki, majd tiszta, meleg vízzel öblítsük. Ha a folt már száraz, akkor glicerines ronggyal átdörzsöljük és ezután tömény sóoldatos vízben mossuk át, végül meleg vízzel öblítsük ki.

Ketchup
A szilveszteri virsliről lecsepegett ketchuptól és paradicsomtól származó foltok ellen a leghatékonyabb megoldás, ha a szennyezett felületet először bedörzsöljük folttisztítóval, majd ecettel átöblögetjük. A művelet végén az ecet erős illatát a langyos vízzel történő egy-két öblítés maradéktalanul eltávolítja.

Élénk színű gyümölcslé
A legjobb, ha gyümölcsléfolt esetén a hígítással próbálkozunk: a foltra spricceljünk langyos vizet, és itassuk fel. Ezt a műveletet többször ismételjük meg, de közben ne dörgöljük a szennyezett területet, mert ettől csak elmélyítjük és terjedelmesebbé tesszük a foltot. Három-négy alapos “felvizezés” után vízben oldjunk fel némi mosószert vagy folttisztítót, és ezzel a folytassuk tovább a tisztogatást.

Exit mobile version