24 éve hunyt el Jackie Kennedy, 10 máig divatos ruhájával emlékezünk rá

Benecz Judit | 2018. Május 19.

Pontosan 24 éve, 64 éves korában hunyt el Amerika valaha volt legnépszerűbb first ladyje, Jacquelin Kennedy Onassis. Generációja asszonyai számára ő volt az első számú stílusikon, akinek gardróbja még ma is megállná a helyét. Tíz ruhájával emlékezünk meg róla, amelyek tökéletesen illeszkednének a mostani divattrendekbe is.

1.

Fotó: Getty Images

Divatérzékenységét nem a jegygyűrű hozta életébe, fiatal lányként is ízléssel válogatta össze ruhatárát. A hajadon Jacqueline Bouvier 1951-ben, Velencében viselt átlapolós felsőjét és répaszárú nadrágját örömmel felvennénk akár most azonnal.

2.

Fotó: Getty Images

A Chez Ninon által tervezett fekete bársony felsőrészű, fénylő, sárga selyemszoknyás estélyi ruha bármelyik vörös szőnyeges eseményen megállná ma is a helyét. A matt és fényes anyag kontrasztja, a letisztult szabásvonal és a hangsúlyos, masnis derékrész gyönyörű összhangban van, pedig 57 évvel ezelőtt, 1961-ben viselte az egykori first lady ezt a ruhát.

3.

Fotó: Getty Images

Az 1962-ben viselt, Guy Douvier által a Christian Dior számára tervezett halvány pink estélyi ruhából merített már ihletet Gwyneth Paltrow is 1999-ben, mikor hasonló ruhában vette át Oscar-díját, de Saoirse Ronan tavalyi, púderrózsaszín Oscar-gálás ruhája is ezt a letisztult eleganciát képviselte. Jackie Kennedy egy hivatalos vacsora alkalmával viselte a csodás estélyit a Fehér Házban.

4.

Fotó: Getty Images

A fényes és matt anyagok kontrasztjára épült ez az egyenes, hosszú szoknyával készült estélyi ruha is, amelyet a virágdíszítések tesznek különlegessé. A stóla, amelyen a szoknyarész mintázata köszön vissza, királynői palástként borul vállára, az egész szettből talán a felkarig érő kesztyűk az egyetlenek, amelyeket lehagynánk, ha mi is viselhetnénk ezt az öltözéket. Jacquelin a Mr. President című musical 1962-es premierjére vette fel a ruhát, amelyet az akkori szaúdi királytól kapott ajándékba. Az eredetileg zöld bársony felsőrészt később pink selyem organzára cseréltette.

5.

Fotó: Getty Images

Szintén 1962-ben viselte ezt az aszimmetrikus pántú Oleg Cassini estélyit, mikor férjével a Nobel-díjasok tiszteletére adtak díszvacsorát a Fehér Házban. Oleg Cassini amerikai designer volt az, akinek Jackie a leginkább köszönhette jellegzetes öltözködési stílusát, és akinek ruhái után ma is megfordulnának az emberek.

6.

1963-ban, egy nappal azelőtt, hogy John F. Kennedyt lelőtték, Texas államba érkezésükkor viselte ezt a rövid ujjú, peplum fazonú felsőrésszel készült kosztümöt. Az enyhén magasított nyak és a decens, fekete öv ugyan konzervatívvá teszi az öltözéket, de a letisztult szabásvonalnak köszönhetően így sem unalmas, sokkal inkább fiatalos fazon, amely bárkiből komoly üzletasszonyt farag – legalábbis ránézésre. 

7.

Fotó: Getty Images – National Archive/Newsmakers)

A méretre szabott, ujjatlan gyapjúruha igazi klasszikus és egyben időtlen szabásvonallal készült, amit ma is megtalálhatunk minden magára adó ruhamárka kínálatában. A fekete szegély és derékrész decensen elegánssá, az enyhén A-vonalú fazon és térdig érő hossz pedig kényelmessé teszi a ruhát, amelyet Jackie Kennedy 1962-ben viselte egy Fehér Házban tartott eseményen.

8.

Fotó: Getty Images

Negyvenedik születésnapját Athénban ünnepelte második és valamivel hűségesebb férje, Arisztotelész Onassis társaságában. Az esti mulatságra viselte ezt a mintás miniruhát, amihez hosszú gyöngysort és méretes függőket párosított. A mell alatt szabott ruhácska manapság is tökéletes nyáresti szerelés lehetne, pedig jó pár nyár eltelt már 1969 óta.

9.

Fotó: WireImage

Tízes listánk egyik legnagyobb kedvence ez a sárga, ujján hasított ruha, amibe egyszerűen lehetetlen belekötni, főleg hogy a napsárga szín idén nagyon divatos is. Jackie 1975-ben viselte a New York-i Metropolitan Operaház egyik előadásán, kiegészítőként pedig a napsárga árnyalathoz illő, csillogó clutchot és fülbevalót választott.

10.

Fotó: WireImage

Sötétkék, térdtől bővülő szárú nadrágja és a színben passzoló mintás blúz minden nagyvárosi nő ruhatárában helyet foglalhatna, hiszen irodai viseletként és sikkes belvárosi korzózásokhoz is tökéletes választás. Jackie-t 1976-ban a londoni Heathrow repülőtéren fotózták le benne.

Exit mobile version