A nap menüje (08. 27.)

nlc | 2002. Augusztus 27.
Mai menünk elsõ fogása vörösboros bárányleves lebbencstésztával, másodiknak csõben sült parajos tojást ajánlunk Mornay mártással, desszertnek pedig cseresznyés pitét.

Vörösboros bárányleves lebbencstésztával

Hozzávalók

A leveshez:


  • 600 g bárányhús
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • 100 g füstölt szalonna
  • 150 g gomba
  • 3 dl vörösbor

  • pirospaprika
  • zsír
  • 2 gerezd fokhagyma

    A lebbencstésztához:


  • 100 g liszt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsír



  • Jó tanács

    A lebbencstésztát előre készítsük el, hogy legyen ideje megszáradni, vagy helyettesítsük készen kapható száraztésztával.
    A lebbencstésztához a lisztet tojással és csipet sóval összegyúrjuk, kevés vizet adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Sodrófával kinyújtjuk,
    és hagyjuk szikkadni.

    Elkészítés

    A vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal rátesszük a kis kockákra vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, majd állandó kevergetés mellett tűzön megpörköljük. Fedő alatt rövid lében félpuhára pároljuk, közben a párolólét vízzel és borral pótoljuk. Amikor a hús majdnem puha, levesnek megfelelő mennyiségűre öntjük fel – szintén vízzel és borral. Hozzátesszük a felkockázott szalonnát, gombát, fokhagymával fűszerezzük, és készre főzzük. A tésztát darabokra tördeljük, kevés zsíron aranysárgára pirítjuk, majd a levesben megfőzzük.


    Csőben sült parajos tojás Mornay mártással







       
    Hozzávalók


  • 4 keményre főtt tojás
  • 25 dkg friss vagy mirelit spenót
  • 10 dkg reszelt sajt

  • szerecsendió
  • fehér bors

    A Mornay mártáshoz:


  • 50 g vaj
  • 5 g liszt
    • 2,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • diónyi vaj

  • reszelt szerecsendió

    A Mornay mártáshoz felforraljuk a tejet. Rozsdamentes edényben megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és mielőtt színt kap, habverővel kevergetve forró tejjel felengedjük. Sóval, szerecsendióval fűszerezve sűrű mártássá főzzük. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejszínnel eldolgozott tojássárgáját, majd a vajat. A parajt megfőzzük, a levét kicsavarjuk. A hosszában kettévágott tojások sárgáját 2 deka vajjal és 5 dekányi parajjal összeturmixoljuk, közben sóval, reszelt szerecsendióval fészerezzük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tojásfehérjéket. Kivajazott hőálló edény aljára kiöntjük a mártás felét, rárakjuk a főtt parajt, közben sóval, borssal megszórjuk. Ráültetjük a töltött tojásokat, majd mártással mindegyiket bevonjuk. Reszelt sajttal megszórjuk, és közepesen meleg sütőben 15-20 percig sütjük. Forrón tálaljuk.


    Cseresznyés pite







       
    Hozzávalók


  • 300 g cseresznye
  • 450 g liszt
  • 2 tojás
  • 20 g élesztő
  • 40 g vaj
  • 1/2 l tej
  • 40 g cukor
  • citromhéjreszelék
  • csipet só
  • 250 g durvára vágott dió
  • vaj a tepsi kikenéséhez is

    Elkészítés

    Az élesztőt 1 deci langyos tejben feloldjuk, és hagyjuk felfutni. A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a megolvasztott vajat, a cukrot, a citromhéjreszeléket, és egy csipet sót. Ráöntjük az élesztős tejet és még annyi kézmeleg tejet, hogy lágy, galuskatésztaszerű masszát kapjunk, melyet fakanállal verve egyneműre kidolgozunk. Amikor sima a tészta, a tojások fehérjét keményre felverjük, és óvatosan beleforgatjuk. A masszát kb. 1 óráig kelni hagyjuk. A megkelt maszszát vajjal kikent tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk kimagozott cseresznyével, majd meleg helyen újra megkelesztjük. A sütőt közepes hőmérsékletűre előmelegítjük, és a pitét kb. fél óra alatt készre sütjük. Melegen is, hidegen is kínálhatjuk.
  • Exit mobile version