Vörösboros bárányleves lebbencstésztával
Hozzávalók
A leveshez:
A lebbencstésztához:
Jó tanács
A lebbencstésztát előre készítsük el, hogy legyen ideje megszáradni, vagy helyettesítsük készen kapható száraztésztával.
A lebbencstésztához a lisztet tojással és csipet sóval összegyúrjuk, kevés vizet adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Sodrófával kinyújtjuk,
és hagyjuk szikkadni.
Elkészítés
A vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal rátesszük a kis kockákra vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, majd állandó kevergetés mellett tűzön megpörköljük. Fedő alatt rövid lében félpuhára pároljuk, közben a párolólét vízzel és borral pótoljuk. Amikor a hús majdnem puha, levesnek megfelelő mennyiségűre öntjük fel – szintén vízzel és borral. Hozzátesszük a felkockázott szalonnát, gombát, fokhagymával fűszerezzük, és készre főzzük. A tésztát darabokra tördeljük, kevés zsíron aranysárgára pirítjuk, majd a levesben megfőzzük.
Csőben sült parajos tojás Mornay mártással
A Mornay mártáshoz:
• 2,5 dl tej
A Mornay mártáshoz felforraljuk a tejet. Rozsdamentes edényben megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és mielőtt színt kap, habverővel kevergetve forró tejjel felengedjük. Sóval, szerecsendióval fűszerezve sűrű mártássá főzzük. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejszínnel eldolgozott tojássárgáját, majd a vajat. A parajt megfőzzük, a levét kicsavarjuk. A hosszában kettévágott tojások sárgáját 2 deka vajjal és 5 dekányi parajjal összeturmixoljuk, közben sóval, reszelt szerecsendióval fészerezzük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tojásfehérjéket. Kivajazott hőálló edény aljára kiöntjük a mártás felét, rárakjuk a főtt parajt, közben sóval, borssal megszórjuk. Ráültetjük a töltött tojásokat, majd mártással mindegyiket bevonjuk. Reszelt sajttal megszórjuk, és közepesen meleg sütőben 15-20 percig sütjük. Forrón tálaljuk.
Cseresznyés pite
Elkészítés
Az élesztőt 1 deci langyos tejben feloldjuk, és hagyjuk felfutni. A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a megolvasztott vajat, a cukrot, a citromhéjreszeléket, és egy csipet sót. Ráöntjük az élesztős tejet és még annyi kézmeleg tejet, hogy lágy, galuskatésztaszerű masszát kapjunk, melyet fakanállal verve egyneműre kidolgozunk. Amikor sima a tészta, a tojások fehérjét keményre felverjük, és óvatosan beleforgatjuk. A masszát kb. 1 óráig kelni hagyjuk. A megkelt maszszát vajjal kikent tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk kimagozott cseresznyével, majd meleg helyen újra megkelesztjük. A sütőt közepes hőmérsékletűre előmelegítjük, és a pitét kb. fél óra alatt készre sütjük. Melegen is, hidegen is kínálhatjuk.