A nap menüje (09. 26.)

nlc | 2002. Szeptember 26.
A hétvégi menünk elsõ fogása magyaros gombaleves, másodiknak sonkaropogóst ajánlunk, a desszert rakott palacsinta.

Magyaros gombaleves

Hozzávalók:


  • 500 g gomba
  • 50 g vöröshagyma
  • 50 g zsír
  • 50 g liszt
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 2 dl tejföl
  • só, őrölt bors, fűszerpaprika
  • csontlé
  • csipetke

    Elkészítése:

    A vöröshagymát és a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, a gombát szeletekre vagy kisebb kockákra. A finomra vágott vöröshagymát a felolvasztott zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a darabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, a zöldpetrezselyemmel és a fűszerpaprikával megszórjuk, összekeverjük és kb. 1,2 liter csontlével felengedjük. Világos rántással berántjuk, kiforraljuk és a végén tejfölt keverve hozzá csipetkével forrón tálaljuk.


    Sonkaropogós

    Hozzávalók


  • 400 g maradék sonka
  • 6 tojás
  • 150 g liszt
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 5 g vaj
  • 4 dl tej

  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió
  • olaj

    Elkészítése

    A tejet felforraljuk. Egy rozsdamentes edényben a vajat megolvasztjuk, hozzákeverünk 2 púpozott evőkanál lisztet, és nagyon világosra megpirítjuk. A lisztet nem szabad sokáig pirítani, inkább csak néhány másodpercig izzasztani, hogy nyers ízét elveszítse. Utána forró tejjel felengedjük, közben habverővel folyamatosan kevergetjük. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük, és mérsékelt tűzön sűrűre főzzük. A finomra ledarált főtt, füstölt sonkát belekeverjük, és ízlés szerint sóval, őrölt borssal ízesítjük. 3 tojássárgáját hozzáadunk, és mérsékelt tűzön melegítve könnyen formázható, sűrű krokettmasszává kikeverjük. Nagy felületen szétterítjük a masszát, és miután kihűlt, henger alakú kroketteket formázunk belőle. Lisztbe, sóval felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, mint a rántott húst, majd tálalás előtt felforrósított, bőséges zsiradékban kisütjük. Zöldségkörettel tálalhatjuk, vagy főzelékek mellé feltétként is adhatjuk.

    Jó tanács: A krokettet legkönnyebb lisztezett deszkán formázni: készítsünk a masszából hosszú hengeres formákat, majd késsel vágjuk 4 centis darabokra.


    Rakott palacsinta

    Hozzávalók

    A palacsintához:


  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 250 g liszt
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor
  • olaj

    a töltelékhez:


  • 3 dl tejszín
  • 3 púpozott evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál zselatin
  • 500 g kimagozott cseresznye

    A tésztához a tojásokat habverővel felverjük, és annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Utána apránként, váltakozva hozzákeverjük a tejet és a lisztet, ügyelve, hogy csomómentes legyen, majd cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. A végén felspricceljük szódavízzel. Nagyobb teflonserpenyőben egyenként kisütjük a palacsintákat. A serpenyőt minden egyes palacsinta sütése előtt ecsettel vagy kenőtollal kiolajozzuk. A tejszínt cukorral és vaníliás cukorral keményre verjük. A zselatint kevés vízben feloldjuk, ha kihűlt, összeforgatjuk a tejszínhabbal. A kihűlt palacsintákat tortaszerűen egymásra rakjuk, tejszínhabbal megtöltjük, és minden második rétegre kimagozott cseresznyéket teszünk. Tálaláskor epret halmozunk a tetejére, vagy díszítőpapírral porcukormintát készítünk rá.
  • Exit mobile version