Magyaros gombaleves
Hozzávalók:
Elkészítése:
A vöröshagymát és a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, a gombát szeletekre vagy kisebb kockákra. A finomra vágott vöröshagymát a felolvasztott zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a darabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, a zöldpetrezselyemmel és a fűszerpaprikával megszórjuk, összekeverjük és kb. 1,2 liter csontlével felengedjük. Világos rántással berántjuk, kiforraljuk és a végén tejfölt keverve hozzá csipetkével forrón tálaljuk.
Sonkaropogós
Hozzávalók
Elkészítése
A tejet felforraljuk. Egy rozsdamentes edényben a vajat megolvasztjuk, hozzákeverünk 2 púpozott evőkanál lisztet, és nagyon világosra megpirítjuk. A lisztet nem szabad sokáig pirítani, inkább csak néhány másodpercig izzasztani, hogy nyers ízét elveszítse. Utána forró tejjel felengedjük, közben habverővel folyamatosan kevergetjük. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük, és mérsékelt tűzön sűrűre főzzük. A finomra ledarált főtt, füstölt sonkát belekeverjük, és ízlés szerint sóval, őrölt borssal ízesítjük. 3 tojássárgáját hozzáadunk, és mérsékelt tűzön melegítve könnyen formázható, sűrű krokettmasszává kikeverjük. Nagy felületen szétterítjük a masszát, és miután kihűlt, henger alakú kroketteket formázunk belőle. Lisztbe, sóval felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, mint a rántott húst, majd tálalás előtt felforrósított, bőséges zsiradékban kisütjük. Zöldségkörettel tálalhatjuk, vagy főzelékek mellé feltétként is adhatjuk.
Jó tanács: A krokettet legkönnyebb lisztezett deszkán formázni: készítsünk a masszából hosszú hengeres formákat, majd késsel vágjuk 4 centis darabokra.
Rakott palacsinta
Hozzávalók
A palacsintához:
a töltelékhez:
A tésztához a tojásokat habverővel felverjük, és annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Utána apránként, váltakozva hozzákeverjük a tejet és a lisztet, ügyelve, hogy csomómentes legyen, majd cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. A végén felspricceljük szódavízzel. Nagyobb teflonserpenyőben egyenként kisütjük a palacsintákat. A serpenyőt minden egyes palacsinta sütése előtt ecsettel vagy kenőtollal kiolajozzuk. A tejszínt cukorral és vaníliás cukorral keményre verjük. A zselatint kevés vízben feloldjuk, ha kihűlt, összeforgatjuk a tejszínhabbal. A kihűlt palacsintákat tortaszerűen egymásra rakjuk, tejszínhabbal megtöltjük, és minden második rétegre kimagozott cseresznyéket teszünk. Tálaláskor epret halmozunk a tetejére, vagy díszítőpapírral porcukormintát készítünk rá.