Beülnél egy idegen autójába, csak hogy védd a környezetet?

F.I. | 2010. Október 08.
Zöld linkek a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és az energiatakarékosság jegyében heti webajánlónkban.

1. Milyen gyakran eszel húst? Mennyit utazol egyedül autóval? Ilyen és hasonló, az életstílusunkra és a lakáskörülményeinkre vonatkozó kérdések megválaszolásával gyorsan kiszámolhatjuk egy internetes teszt segítségével az ökológiai lábnyomunkat.

Ökológiai lábnyom számítása

Az ökológiai lábnyom kifejezés arra utal, hogy mennyire terheljük meg életvitelünkkel környezetünket. Míg a Föld minden lakójára átlagosan 1,8 hektár terület jut, az átlagos nyugati lábnyom mérete 3,75–4,25 hektár. A teszt magyarul itt, angolul itt érhető el.
Infó: www.glia.hu/okolabnyom »
Infó: www.myfootprint.org »

2. Mi legyen a bakelitlemezzel az MP3 korában? Mihez kezdjünk a forgalomból kivont kétforintossal? Sokunknál mehetnek a szemétbe, a Meska találékony kreatívjai azonban újrafelhasználják, például ékszernek.

Meska – gyűrű 10 fillérből
Meska – bakelitlemezből készült kerékpár

Az újrafelhasznált anyagokból készült egyedi kézművestermékekre keress rá az alkalmazott technikák között a Meska.hu-n, vagy kattints ide! »

3. Ház kémény nélkül? Míg régen ez a „menyasszony vőlegény nélkül” kategória volt, ma közismerten az ún. aktív/passzív házak jellemzője. Egy ilyen ház felépítésének történetét meséli el Fészekrakók című filmjében Mihályi György producer. A Fészekrakók.hu oldalon megtekinthetünk néhány részletet a filmből, valamint sok érdekességet olvashatunk az építkezésről és a ház adatairól.

Fotó: Fészekrakók.hu

4. Sokunknak bonyolultabb lenne az élete, ha a tokiói konferenciára vonattal kellene utaznia, és kevésbé élvezetes, ha csak kölesen és salátán kellene tengődnie a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében. Betartható vállalás azonban minden kevésbé hardcore környezetvédő számára is egy olyan szoftver telepítése, amely 10–35%-kal csökkenti a számítógép energiafelhasználását.

Grano.la
Grano.la

 

Egy felhasználóra nézve ez annyival kevesebb CO2, mintha ültetnénk egy fát. Ezt állítja legalábbis a Granola ingyenesen letölthető alkalmazás fejlesztője.
Infó: www.grano.la »

5. Az elektroautókra és a nyugat-európai városokban már elterjedt carsharingre még várnunk kell, Oszkárunk azonban már nekünk is van. Ha van még hely az autónkban egy útitársnak, vagy ha nem tudunk igazodni a buszok és vonatok járatindulásaihoz, érdemes felkeresni a jól áttekinthető magyar telekocsirendszer oldalát.

Oszkár – telekocsi, ami működik

Az Oszkár az „online személyfuvar-közvetítő rendszer” rövidítése, és két műszaki egyetemi hallgató hozta létre. Az oldalon minden autós és utas saját profillal rendelkezik, így könnyen leellenőrizhetjük, hogyan milyen tapasztalatokat szereztek mások például arról a személyről, akinek az autójába beszállunk.
Infó: www.oszkar.com »

6. „Úgy gesztikulál, mint egy ötvenes évekbeli baptista prédikátor” – írta egyszer egy újságíró az amerikai környezetvédő, Annie Leonard filmes szerepléséről, hozzátéve, hogy a hölgy egyúttal igencsak magával ragadó. Leonard leginkább húszperces animációs dokumentumfilmjéről, a The Story of Stuffról híres, amelyet eddig már több mint hétmillióan tekintettek meg.

The Story of Stuff

A The Story of Stuff polemikusan, de elgondolkodtatóan és lendületesen vezet be az anyagi javak életciklusának és a szemét problémájának kérdésébe. Az angol nyelvű film többek között francia, német és spanyol felirattal is megtekinthető.
Infó: www.storyofstuff.com »

A hulladék utóélete: designcuccok reciklált szemétből
A környezettudatos gondolkodás nemcsak fontos, hanem divat is. Leleményes designerek hulladékból és újrahasznosított anyagokból kreálnak elképesztő, ám praktikus tárgyakat. Nem beszélünk „zöldséget”, nézd csak meg! »
Exit mobile version